ABC sportovce: jak zlepšit techniku běhu?

Tipy

ABC sportovce: jak zlepšit techniku běhu?

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

08 května 2024

Pokud chcete do svého denního režimu zařadit nějakou pohybovou aktivitu, je dobré si vybrat takovou, která vás baví. Nic není více odrazující než věci prováděné z donucení. Stále více lidí se rozhoduje pro běžecký trénink. Ať už jde o běhání venku, nebo o běhání v kontrolovaných podmínkách na běžeckém pásu. Účinnost takového tréninku do značné míry závisí na naší technice. S našimi tipy se naučíte běhat technicky správně. Zjistíte, že běžecký trénink může být efektivní a zároveň příjemný.

Jak připravit své tělo na běh?

Jak připravit tělo na běh? Nejprve se nezapomeňte zahřát. Víme, že to možná považujete za ztrátu času, ale správně zahřáté svaly jsou méně náchylné ke zranění. Podívejte se na profesionální sportovce, ti vždy začínají jemným zahřátím. Za druhé, vyplatí se do každodenní rutiny zařadit také silový trénink. Proč? Zlepšíte si tím postavu a výrazně se zlepší i technika běhu. Za třetí, nezapomeňte být systematičtí a důslední. Nemusíte, a ani byste neměli, trénovat každý den. Stanovte si tréninkové dny a dny na zotavení. To nejhorší, co můžete udělat, je přetrénovat. Důsledkem bude ztráta motivace, energie a v nejhorším případě zranění.

Za čtvrté, soustřeďte se na dýchání. Zní to hloupě? Dostatečné okysličení organismu je nesmírně důležité; vždyť i svaly čerpají sílu z kyslíku. Pamatujte, že systematické protahování po tréninku je stejně důležité jako silový trénink a rozcvička. Napjaté a ztuhlé svaly jsou nejsnazší cestou k bolestivému zranění. Za páté, nezapomeňte nosit správnou obuv, přizpůsobenou povrchu, po kterém budete běhat. Správné odpružení je velmi důležité. Vyplatí se také pořídit si správné sportovní hodinky, abyste mohli sledovat své pokroky. Z mnoha návrhů se zaměřte na modely značek Suunto, Garmin, Coros, Polar, Garett a také G-SHOCK.

Běžecký trénink s aplikací SuuntoPlus Stryd

Kombinace hodinek Suunto se snímačem Stryd je řešením pro přesné sledování běžeckých ukazatelů, jako je běžecký výkon, tuhost pružení nohou, vertikální oscilace nebo kontaktní čas. Tyto informace vám umožní lépe porozumět vaší výkonnosti a zlepšit techniku běhu. Aplikace SuuntoPlus Stryd umožňuje sledovat data v reálném čase a poskytuje cenné tipy pro zlepšení vaší techniky. Navíc díky platformě Stryd PowerCenter budete moci analyzovat své běžecké tréninky a plánovat nové tréninky na základě shromážděných informací. Je to skvělý nástroj pro zlepšení kvality vašich běžeckých tréninků. Lze sportovní aplikaci SuuntoPlus Stryd a snímač Stryd spárovat s jakýmikoli hodinkami Suunto? Je to možné s následujícími modely: Suunto Race, Suunto Vertical, Suunto 9 Peak Pro, Suunto 9 Peak, Suunto 9 Baro, Suunto 9, Suunto 5 Peak, Suunto 5 a Suunto 3.

Sportovní hodinky Suunto a sluchátka Suunto SS050947000 Sonic Lime

Chcete-li do hodinek Suunto nainstalovat sportovní aplikaci SuuntoPlus Stryd, nejprve ji otevřete v telefonu. Poté přejděte do obchodu SuuntoPlus, vyhledejte aplikaci Stryd a nainstalujte ji do hodinek Suunto. Po instalaci aplikace Stryd do hodinek přejděte do nastavení cvičení v hodinkách a v nabídce SuuntoPlus vyberte sportovní aplikaci Stryd. Hodinky se automaticky připojí ke snímači Stryd. Pokud dojde k problémům s připojením, můžete zkusit vybrat aplikaci znovu. Poté můžete spustit aktivitu s aplikací Stryd sport a sledovat živá data ze snímače během běhu. Po dokončení aktivity se data o běhu automaticky uloží a budou k dispozici v aplikaci Suunto a Stryd pro analýzu. Můžete si zkontrolovat podrobné informace o tréninku, například vzdálenost, tempo, kadenci a další parametry. V kombinaci se snímačem Stryd vám aplikace SuuntoPlus Stryd umožní přesně sledovat vaše pokroky a přizpůsobit si trénink. Díky tomu můžete trénovat efektivněji a dosahovat svých sportovních cílů.

Účinné způsoby, jak zlepšit techniku běhu

Existují různé typy cvičení, které mohou pomoci zlepšit váš běžecký výkon a samotnou techniku běhu. Například tuhost pružení nohou se týká schopnosti efektivně využívat pružnou energii nohou při pohybu vpřed. K jejímu zlepšeníje užitečné provádět plyometrická cvičení, jako je skákání nebo poskakování na místě. Dalším parametrem, který lze vhodnými cviky zlepšit, je vertikální oscilace, tj. pohyby nahoru a dolů při běhu. Cvičení, která se zaměřují na držení těla, rytmus a zarovnání těla, mohou pomoci tuto oscilaci snížit, a tím zlepšit formu i efektivitu běhu. Dalším důležitým prvkem, který je třeba zlepšit, je doba kontaktu se zemí, což je doba, po kterou zůstává chodidlo v kontaktu se zemí během každého kroku. Pro zkrácení této doby kontaktu je vhodné provádět cvičení, která posilují svaly a šlachy, aby se chodidlo účinněji zvedalo a snížil se odpor při běhu.

Pánské hodinky Casio G-SHOCK G-Squad Bluetooth Step Tracker GBD-H2000-1AER

Zlepšením těchto tří parametrů budete moci zvýšit svůj běžecký výkon, zlepšit techniku a snížit riziko zranění. Je důležité pravidelně provádět různá cvičení, která vám pomohou rozvíjet různé aspekty vašeho běhu, což v konečném důsledku zlepší váš výkon na trati. Proto je dobré zařadit různé druhy tréninku, jako je silový trénink, intervalový běh, plyometrie nebo funkční trénink, abyste rozvíjeli jak sílu, tak flexibilitu a vytrvalost potřebnou pro úspěšný běh. Nezapomeňte se také před tréninkem řádně zahřát a po něm protáhnout, abyste předešli zranění a zajistili optimální podmínky pro rozvoj svých běžeckých schopností. Pravidelné provádění různých cvičení vám pomůže nejen zlepšit kondici, ale také si užít efektivnější a příjemnější běh.

Běhejte s radostí a se sportovními hodinkami

Běhání může být nesmírně příjemné. Stojí však za to vynaložit úsilí na zdokonalení techniky a moderní chytré hodinky s řadou užitečných funkcí vám v tom mohou pomoci. V našich internetových i kamenných obchodech najdete širokou nabídku chytrých hodinek pro běžce.

Hodinky pro běžce


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.