Chronometr - nejpřesnější měření času

Zvědavost

Chronometr - nejpřesnější měření času

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

13 února 2023

Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi chronografem a chronometrem v hodinkách? Nepletete si náhodou tyto dva podobně znějící pojmy? Nebo si prostě jen ceníte nadprůměrné přesnosti mechanismů? Nebo chcete vědět, podle jakých kritérií se kontrolují a hodnotí hodinky, zda jsou jedny přesnější než druhé? Zjistěte to v tomto článku!

Chronometr nebo chronograf v hodinkách?

Jednou provždy potíráme jednu z nejčastějších chyb, které se nositelé hodinek dopouštějí. Jsou hodinky s chronografem a hodinky s chronometrem skutečně jedno a totéž? Ne, jde o dva různé pojmy s naprosto odlišným významem. Navíc je velmi snadné je rozlišit.

Chronograf není nic jiného než další komplikace mechanismu. Přístroj, který je jím vybaven, obsahuje kromě obvyklé funkce měření času také dva nezávislé měřicí systémy se schopností zaznamenávat krátké časové intervaly s přesností na setiny sekundy. Takové hodinky s chronografem poznáte jednoduše podle dalších dvou nebo tří dílčích ciferníků umístěných na ciferníku.

Pánské hodinky Ball Chronometer COSC

Naopak chronometr jsou speciální náramkové hodinky s pružinovým (camertonovým) oscilátorem, které se vyznačují vynikající přesností potvrzenou oficiálním certifikátem. Přesná definice pojmu "chronometr" je uvedena v mezinárodní normě ISO 3159:2009, která popisuje nezbytné kategorie, omezující zkušební program a přijatelné minimální požadavky na chronometry.

Co je to chronometr COSC?

Hodinky s chronometrem nejsou nic jiného než hodinky, jejichž strojek se vyznačuje nadprůměrnou přesností měření času. Aby mohly být hodinky uznány za chronometr, musí nejprve projít řadou laboratorních testů za vhodných podmínek. Kromě toho musí splňovat přísné požadavky normy ISO. Certifikaci chronometrů provádí nezávislý švýcarský institut COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) se sídlem v La-Chaus-des-Fonds.

Certifikát chronometru COSC

Kritéria pro certifikaci chronometrů

Certifikát chronometru COSC se uděluje hodinkám až po provedení specifických statických testů v laboratoři oficiálního institutu. Každé jednotlivé hodinky/mechanismus, mechanické i quartzové, procházejí přísným každodenním testováním. U mechanických a kapesních hodinek trvá testovací období 15 dní, zatímco u quartzových hodinek je to 13 dní.

Automatický chronometr Certina COSC

Během dvoutýdenní kontroly se měří a kontrolují dva důležité parametry pravidelnosti hodinek:

  • teplota: 8⁰C, 23⁰C a 38⁰C;
  • umístění hodinek v pěti různých polohách: na 3., 6. a 9. hodině, s ciferníkem směřujícím dolů a nahoru.

Hodinky jsou každý den umístěny v jiné poloze a teplotě po dobu následujících 24 hodin. Na základě těchto měření existuje 7 vylučovacích kritérií pro typ I podle normy ISO 3159 pro mechanické a náramkové hodinky.

Pro křemenné hodinky existuje 6 vylučovacích kritérií pro typ IV podle normy ISO 3159.

Chronometr - jak se pozná?

Pokud testované hodinky splní všechna výše uvedená kritéria, teprve pak získají certifikát COSC a titul oficiálního chronometru. Jak tedy poznáte chronometr, ať už v obchodě nebo u hodináře?

Hodinky s chronometrem jsou speciálně označeny. Má své vlastní jedinečné číslo vyryté na zadní straně pouzdra nebo na obálce a také individuálně očíslovaný certifikát, který uděluje COSC. Výrobci také často uvádějí na cifernících nápis "Chronometr" nebo "Certifikovaný chronometr". Při koupi chronometru od autorizovaného prodejce by navíc měly být hodinky doprovázeny originálními dokumenty potvrzujícími jejich pravost.

Dámské hodinky Certina DS-8 Lady C033.051.22.118.00 Chronometr COSC

Certifikované chronometrické hodinky - které si vybrat?

Chronometry s certifikátem COSC jsou hodinky, které jsou třídou samy o sobě. Představují elitu prémiových přesných hodinek, které nepochybně ocení nároční nositelé a sběratelé. S ohledem na tyto osoby zařazují hodinářské značky do své nabídky nejkvalitnější švýcarské hodinky.

Mezi hlavní výrobce patří například Ball, Tissot nabízející chronometry z řad Ballade, Chemin Des Tourelles a Le Locle, Certina a hodinky z kolekcí Urban a Aqua nebo Frederique Constant prezentující výjimečné certifikované chronometry z řady Highlife Automatic COSC.

Pánské hodinky Frederique Consatnt Highlife Automatic Chronometer COSC

Mezi návrhy značek nechybí ani chronometry s certifikací COSC, jako jsou hodinky Atlantic Worldmaster Chronometer 52781.41.51 a 52781.41.21, na zakázku vyráběné hodinky Oris Artelier Automatic Chronometer 01 737 7721 4031-07 5 21 65FC, hodinky Meister Automatic 027/7333.00 a 027/4130.02 z německé manufaktury Junghans nebo několik návrhů značky Fortis.

Hodinky s certifikátem COSC - sázka na dokonalou přesnost chronometru

Chcete skutečně prémiovou třídu, vynikající kvalitu a spolehlivou přesnost? Připojte se k elitě hodinářství. Vyberte si hodinky s certifikátem COSC. Při nákupu u nás získáte testovaný a originální produkt. Ke každému chronometru obdržíte certifikát a potvrzení o pravosti.


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.