Ukažte rozdíly - křemenný nebo automatický mechanismus? Návrhy od společnosti Tissot

Zvědavost

Ukažte rozdíly - křemenný nebo automatický mechanismus? Návrhy od společnosti Tissot

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

30 srpna 2022

Koupě hodinek vyžaduje řadu rozhodnutí. Náramek nebo snad řemínek? Stříbrnou nebo snad zlatou obálku? Světlý ciferník nebo elegantní černá? Quartzový nebo automatický strojek? Jaké jsou rozdíly? Pokusíme se poukázat na rozdíly, ale i podobnosti, výhody a nevýhody křemenného i automatického mechanismu.

značka-herbelin-automatické-mechanické-díly

Hodinky s duší - tradice a řemeslná zručnost automatických strojků

Automatický mechanismus je poněkud myšlenková zkratka, přesněji bychom jej měli označovat jako mechanický mechanismus s automatickým navíjením. Jak to funguje? automatické hodinky jsou poháněny pružinou, která se natahuje pohybem zápěstí. Proto je důležité nosit hodinky tohoto typu co nejčastěji. Při systematickém používání je tolerance odchylky -10/+25 sekund za den. Hodinky s automatickým nátahem mají také rezervu chodu, což je doba zbývající do úplného natažení pružiny. Zjednodušeně řečeno, rezerva chodu je doba, po kterou hodinky běží, aniž by musely být znovu nataženy. Průměrná doba chůze se pohybuje mezi 35 a 48 hodinami. Díky modernímu technologickému vývoji se tato doba prodloužila až na 80 hodin.

Design hodinek Tissot

Jak poznáte automatický strojek? Nejprve je třeba se podívat na ruce; pohybují se plynule a rovnoměrně. Zadní strana pouzdra hodinek s automatickým nátahem je často zasklená. Díky tomu můžeme pozorovat práci kyvadla, ale také obdivovat samotný mechanismus a četné ozdoby, jako jsou ženevské pruhy.

Švýcarský automatický mechanismus

Automatický strojek Powermatic 80 od společnosti Tissot

V průběhu let se automatické hodinky staly symbolem prestiže, elegance, přesnosti a také inovace. Jedním z pozoruhodných příkladů je patentovaný strojek Powermatic 80, který vytvořila značka Tissot. Hodinky jsou certifikovány jako chronometr COSC (oficiální švýcarský institut pro testování chronometrů). Úroveň přesnosti tohoto pohybu je extrémně vysoká a činí +/- 5 sekund za den. Vznikl na základě mechanismu ETA Caliber C07, jehož prototypem byl slavný ETA 2824-2. Rozvoj elektřiny nepříznivě ovlivnil výkon mechanických hodinek. Magnetická pole, která elektrická zařízení začala vytvářet, rušila chod hodinek. Rok 1930 tedy znamenal začátek nové éry. Společnost Tissot použila nemagnetizující materiály, především křemík. Tím se na trhu objevily první hodinky Tissot Antimagnétique. To iniciovalo vývoj řešení, jako jsou Silicium a Nivachron. O inovacích a průlomových technologiích se můžete podrobněji dočíst v našem článku Pokročilé technologie hodinek Tissot.

swissaut automatické pánské hodinky tissot model t120.607.37.041.00

Výhody a nevýhody mechanických samonatahovacích hodinek

Hodinky s duší, to je často opakovaná fráze nadšenců automatických mechanik. A něco na tom je. Když takové hodinky nosíme, můžeme cítit a slyšet, jak žijí. Jemné vibrace jsou cítit na zápěstí. Dalším argumentem ve prospěch automatiky je, že pracuje nezávisle na zdrojích energie. Stačí hodinky používat systematicky. Nevyžaduje výměnu baterií, takže je také šetrný k životnímu prostředí. Kromě toho jsou nyní na trhu automaty, zařízení, která napodobují pohyb zápěstí prováděním cyklických otáček kolem jeho osy. K tomu, aby vaše automatické hodinky fungovaly bez problémů po dlouhá léta, stačí investovat do moderního hodinkového automatu, jednou za tři roky provést servis a revizi hodinek.

Rotomat pro hodinky

Kromě nepochybných kladů musíme poukázat i na zápory. Automatické hodinky se opožďují nebo spěchají, bohužel i ty moderní a extrémně přesné. Automatický mechanismus je velmi složitý a zároveň choulostivý. Jakýkoli náraz, i neúmyslný, může vést k poruše, která vyžaduje složitý servis. Nevýhodou pro některé může být také velikost obálky automatických hodinek. Přece jen jsou poměrně tlusté, protože se do nich musí vejít řada dílů.

Tissot Powermatic 80

Revoluční quartzové hodinky - přelomový vynález!

Zpočátku byly na trhu k dispozici pouze mechanické hodinky. Sedmdesátá léta 20. století přinesla přelom, tzv. křemennou krizi, známou také jako křemenná revoluce. Nástup hodinek poháněných bateriemi způsobil kolaps švýcarského hodinářského průmyslu, který měl do té doby na trhu monopol. Prvními kvarcovými hodinkami na světě byl model Astron představený 25. prosince 1969, který vyvinula japonská značka Seiko. Viděli v tom potenciál, který důsledně rozvíjeli - a tak v roce 1978 quartzové hodinky vedly nad mechanickými.

Tissot Belissima

Hodinky fungující na bázi kvarcového mechanismu si získaly mimořádnou oblibu, které se těší dodnes. Jak funguje křemenný mechanismus? Hovorově říkáme, že hodinky jsou poháněny baterií, protože jsou přesné, fungují na základě baterie a křemenného krystalu. Fungování kvarcových hodinek je založeno na piezoelektrickém jevu. Zjednodušeně řečeno, baterie způsobí, že krystal začne vibrovat na frekvenci 32 768 za sekundu, která je následně přeměněna křemenným rezonátorem. Hodinky tak mohou zobrazovat aktuální čas na displeji nebo ciferníku.

Dámské hodinky Tissot

Frekvencí quartzových hodinek jsou již zmíněné oscilace, které zaručují správné zobrazení hodin, minut i sekund. Quartzové hodinky se vyznačují pozoruhodnou přesností odchylky mezi 17 a 21 sekundami za měsíc. Za zmínku stojí, že na trhu jsou modely s odchylkou +/- 10 sekund za rok.

Inovativní quartzové hodinky Tissot PRX

Švýcarské společnosti také přispěly k vývoji quartzových strojků. Jednou z nich je značka Tissot, která v roce 1978 vytvořila ikonický PRX model, který byl nyní znovu vydán. Jedinečné, nadčasové a především mimořádně přesné. Název PRX pochází z francouzského Précise et Robuste, což znamená přesný a robustní. Přidané X označuje vysokou vodotěsnost nastavenou na 10 ATM. Nyní se na trhu objevil model PRX 35, jedinečné hodinky určené pro ženy. Díky charakteristickému designu 70. let, lehkému pouzdru se sníženým průměrem a spolehlivému švýcarskému strojku ETA F05.115 splňují potřeby moderní ženy na 100%! Hodinky tissot PRX jsou navíc vybaveny praktickým indikátorem vybití baterie.

tissot brand quartz watch prx series 35mm reissue

Výhody a nevýhody quartzových hodinek

Výše zmíněná přesnost je nespornou výhodou hodinek založených na quartzových strojcích. Jednoduchá konstrukce mechanismu umožňuje rychlé opravy, nejčastěji pouze výměnu baterií, což si nevyžádá vysoké náklady. V porovnání s automatickým mechanismem se křemen tak snadno nezadrhne. Další výhodou je cena, která začíná na několika desítkách zlotých. kvarcové hodinky, které jsou na trhu, mají mechanismy od největších světových výrobců a jsou té nejvyšší kvality. Široký výběr designů a barev je při výběru dámských quartzových hodinek jednoznačnou výhodou. Další výhodou je tloušťka obálky, která může být u quartzových hodinek mnohem tenčí než u automatických.

značka tissot series prx 35 mm collection ladies reissue prx model

Výměnná baterie je výhodou i nevýhodou. Proč? Náklady na výměnu baterie jsou pro zákazníka relativně nízké, ale pro životní prostředí vysoké. Kromě toho je baterie citlivá na změny teploty. Hrozí nebezpečí, že se baterie ''vysype'', což by se mohlo rovnat trvalému poškození hodinek.

dámské quartzové hodinky

Hodinky s quartzovým nebo automatickým strojkem

Jelikož známe rozdíly mezi jednotlivými mechanismy a jejich výhody a nevýhody, nelze říci, který z nich je lepší. Vše záleží na našem vkusu a potřebách. Musíme si odpovědět na otázku, co od hodinek očekáváme. Pokud je pro vás klíčová cena, skvělou volbou jsou quartzové hodinky. Znalcům, kteří rádi cítí hodinky na zápěstí, doporučujeme automatické hodinky. Konečný výběr je na vás. Je třeba si uvědomit, že je třeba pečovat o oba. Správná údržba, servis a čištění jsou nezbytné pro to, abychom se z hodinek dlouho těšili. Nezapomínejte také na to, abyste zařízení nevystavovali vysokým teplotám, silným magnetickým polím nebo chemikáliím či dokonce parfémům. S těmito znalostmi už zbývá jen zakoupit hodinky svých snů!


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.