Funkce data a kalendáře hodinek

Tipy

Funkce data a kalendáře hodinek

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

17 února 2023

V tomto článku budeme pokračovat v tématu sledování data v hodinkách. V první části našeho průvodce jsme se zaměřili na jeho typy. Tedy v jaké podobě se může objevit u různých výrobců, zda v podobě jednoduchého okénka, přídavného ukazatele známého jako Pointer Date, nebo retrográdního ukazatele. Tentokrát se však zaměříme na datumovku a komplikace, ve kterých se nejčastěji vyskytuje.

Ručička data v hodinkách - různé komplikace

Jak již pravděpodobně víte, datumovka je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších funkcí používaných v hodinářství, a to díky své užitečnosti. Bez ohledu na situaci v každodenním životě je otázka "Kolik je dnes hodin?" nejčastěji kladenou otázkou dne. Proto je tak důležité mít tuto informaci vždy po ruce, abyste mohli rychle a správně odpovědět.

Pánské hodinky Frederique Consatnt Slimline Moonphase Manufacture s hodinkami Pointer Date

Přesto existuje obrovská škála ukazatelů data v hodinkách, od těch základních, které se objevují jako jediná funkce, až po technicky složité, které jsou součástí propracované komplikace mechanismu zvané kalendář.

Hodinky s kalendářem - k čemu slouží?

Hodinky s kalendářem jsou typem přístroje, jehož základní mechanismus byl kromě základní funkce ukazování času, tj. hodin, minut a sekund, dodatečně vybaven komplikacemi, které umožňují odečíst celé datum. Takovou časoměrnou komplikací může být kalendář pro kontrolu dne v měsíci, dne v týdnu, měsíce (někdy i názvu měsíce), aktuální fáze Měsíce, ale i letopočtu nebo jiných důležitých informací.

Pánské náramkové hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon

Typy dat a možné komplikace hodinkových kalendářů

Funkce data na hodinkách se může vyskytovat v různých výše uvedených konfiguracích. Výrobci mají v tomto ohledu velkou volnost v používání a úpravách této konkrétní funkce strojků. Jaké jsou nejčastěji používané typy komplikací data?

Funkce data a jednoduchého kalendáře

Jednou z nejjednodušších komplikací data a kalendáře, která se nejčastěji vyskytuje u mechanických a quartzových hodinek, je funkce data a s ní spojený jednoduchý kalendář. Jedná se o jednoduché hodinky, které zobrazují pouze konkrétní datum, tj. aktuální den v měsíci. Ve většině případů má podobu okénkového displeje umístěného kdekoli na okraji ciferníku, obvykle na 3., 4. nebo 6. hodině. Nejedná se o nic jiného než o kruhový disk otáčející se pod ciferníkem s číslicemi odstupňovanými od 1 do 31. V případě, že se jedná o datumový displej, je možné jej zobrazit na displeji.

Pánské hodinky Certina Urban DS-1 s koženým řemínkem a datumovým kalendářem

Proč ale právě jednoduchý kalendář? Protože nerozlišuje měsíce a zaznamenává datum ze dne na den. V důsledku toho tato funkce vyžaduje, aby ji uživatel v měsících kratších než 31 dní nastavil ručně. To znamená, že takové datumové hodinky je třeba seřizovat 4krát ročně: po únoru - tj. 1. března, dubnu - 1. května, červnu - 1. července, září - 1. října a listopadu - 1. prosince.

Funkce dvojího dne data

Druhým typem standardní komplikace datumovky i jednoduchého kalendáře je poněkud propracovanější typ funkce data nazvaný Denní datum. Funkce bude fungovat na stejném principu jako hodinky s jednoduchým kalendářem s datem. Dvojité datumové počítadlo však bude ukazovat nejen aktuální den v měsíci, ale také konkrétní den v týdnu.

Pánské náramkové hodinky s funkcí Day Date

Day Date je obvykle dodatečné okno nebo ukazatel typu pointer, který označuje název konkrétního dne vyznačený většinou v angličtině. V závislosti na výrobci mohou být Day Date také např. v němčině (Junghans) nebo polštině (polská limitovaná edice hodinek Aviator).

Plný kalendář = sestavení trojitého kalendáře

Full Calendar jinak známý jako Triple Calendar je dalším, obohaceným a rozšířeným typem klasické datumové komplikace. Její nastavení je založeno na stejném principu jako dříve zmíněné datumovky a denní datumovky. Rozdíl je však patrný již na první pohled. Je vybaven rozšířeným displejem s dalšími indikacemi. Trojitý kalendář je kombinací tří indikací, tj. kalendářního data, názvu dne v týdnu a názvu měsíce.

Pánské hodinky Junghans Meister Kalender s koženým řemínkem a funkcí trojitého kalendáře

Někdy výrobci tento balíček trojitého kalendáře doplňují o komplikaci fáze měsíce, čímž zvyšují standard přesnosti. Takzvané astronomické hodinky zachovávají dokonalou rovnováhu mezi klasickými pánskými hodinkami 20. století a moderním designem a čistými liniemi.

Trojitý kalendář je sice praktickým doplňkem kalendářní funkce v hodinkách, ale u různých výrobců může být prezentován mnoha způsoby a jeho vzhled může být libovolně modifikován v závislosti na použitém modulu mechanismu, jako je tomu například u hodinek švýcarských výrobců Frederique Constant a Epos.

Prvně jmenovaná společnost začlenila funkci trojitého kalendáře do své kolekce Classics Quartz Chronogrpah Triple Calendar, kterou vybavila vlastním quartzovým strojkem FC-296 s malou vteřinovkou, ukazatelem data, zkráceným dnem v týdnu a měsícem v podobě dvou samostatných okének a subciferníky chronografu.

Astronomické hodinky Epos Oeuvre D'Art Big Moon Automatic s trojitým kalendářem

Druhá zmíněná prémiová značka naopak představuje řadu astronomických hodinek s nápadnými ciferníky a vlastním strojkem Epos Big Moon Modification. Vybrané kolekce Oeuvre D'Art jsou kromě funkce měsíční fáze s velmi velkým svítícím Měsícem vybaveny komplikací trojitého kalendáře. Liší se od sebe pouze prezentovanou formou, např. modely řad V-Style a Big Moon jsou na rozdíl od hodinek Oeuvre D'Art Classic vybaveny decentralizovaným ukazatelem dne v týdnu a měsíce a centrální ručičkou Pointer Date.

Roční a čtyřletý kalendář - kalendář v hodinkách a jeho dva typy

Dalšími komplikacemi, které možná nesouvisejí striktně s funkcí data, ale jsou již pokročilejší a souvisejí s typy kalendářů přítomných na hodinkách, jsou Annual Calendar neboli roční kalendář a Quadrennial Calendar známý také jako Semi-perpetual Calendar neboli čtyřletý kalendář. U obou těchto kalendářů může být typ přítomné funkce data jakýkoli. Obě komplikace lze nalézt u hodinek s datumovkou, denním datem a trojitým kalendářem. Jaké tedy vlastně jsou a co je charakterizuje?

Jak již víme, Date, Day-Date a Triple Calendars se na hodinkách vyskytují v podobě jednoduchého kalendáře, funkce Simple Calendar, v takovém případě je třeba jejich údaje 5krát ročně ručně korigovat. Zcela odlišné jsou roční a čtyřleté kalendáře, které mají tzv. mechanickou paměť.

Pánské hodinky Longines s koženým řemínkem a funkcí ročního kalendáře

Roční kalendář na hodinkách automaticky sleduje datum z měsíce na měsíc, přičemž zohledňuje ty, kde je rozdíl mezi 30. a 31. dnem. Výjimkou je únor, protože jde o nejkratší měsíc v roce. Tehdy, 1. března, musí uživatel provést požadované ruční nastavení přístroje.

Druhým typem je čtyřletý kalendář. Jedná se o nejvzácnější provedení v hodinářství. Hodinky s touto funkcí ukazují správně datum bez nutnosti jeho korekce ve všech měsících roku, včetně února. Jedinou výjimkou jsou přestupné roky. Takové zobrazení data vyžaduje ruční korekci každé čtyři roky, tj. v roce, ve kterém je 366 dní a navíc 29. únor. Z toho vyplývá, že hodinky se čtyřletým kalendářem nezohledňují přestupné roky.

Hodinky s věčným kalendářem

Perpetual Calendar neboli věčný kalendář je mistrovské hodinářské dílo a jedna z nejdůmyslnějších a nejsložitějších komplikací mechanismu. Jedná se o nejsložitější typ kalendáře s propracovaným ukazatelem data, který vyžaduje od výrobců značné zkušenosti a technické znalosti.

Pánské hodinky Seiko Premier Kinetic Perpetual s funkcí věčného kalendáře

Na rozdíl od ostatních funkcí věčný kalendář zohledňuje jednak proměnlivou délku všech měsíců, které mají po 28, 29, 30 a 31 dnech, a jednak určuje cyklus přestupných let. To zajišťuje, že takové hodinky poskytují nepřetržitou službu po mnoho desetiletí až do 28. února 2100, tj. musí být ručně korigovány k 1. 3. 2100. Je to dáno tím, že každých 100 let není přestupný rok, což věčný kalendář nezohledňuje.

Příkladem hodinářského umění nejvyššího řádu, které se pyšní komplikací věčného kalendáře, jsou hodinky Frederique Constant s věčným kalendářem z kolekce >Manufacture Highlife Perpetual Calendar. Modely jsou vybaveny strojkem Manufacture FC-755 se třemi subciferníky ukazatelů data - data, dne v týdnu, měsíce a přestupného roku. Tyto funkce jsou navíc doplněny o fáze měsíce.

Pánské hodinky Frederique Constant Highlife Perpetual Calendar Manufacture s funkcí věčného kalendáře

Datum v hodinkách vs. kalendář v hodinkách - objevte nabídku hodinářských značek

Záleží vám na praktičnosti hodinek, stejně jako na jejich osvědčené kvalitě a přesnosti? Oceňujete klasické doplňky, které jsou zároveň hodinářskými mistrovskými díly své třídy? Pak si určitě vyberte hodinky s datumovkou nebo kalendářem s rozsáhlou funkcí věčného kalendáře. Prohlédněte si rozsáhlou nabídku prémiových datumových hodinek od známých a uznávaných hodinářských značek!


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.