Co dělat, když se hodinky zmagnetují?

Tipy

Co dělat, když se hodinky zmagnetují?

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

30 května 2023

Někdy se mechanické hodinky zmagnetují. K tomu dochází, když jsou vystaveny magnetickému poli, které narušuje jejich funkci. Nejnáchylnější k nepříznivým účinkům pole jsou ocelové součásti, které se zmagnetují, což je pro správnou funkci hodinek fatální. Zvláště důležité jsou ty, které přímo či nepřímo ovlivňují přesnost mechanismu. Co dělat, když se hodinky zmagnetují?

Jak poznáte, že se hodinky zmagnetizovaly?

V první řadě zmagnetizované hodinky nefungují vůbec nebo jdou velmi nepřesně. Existuje však způsob, byť podomácku vyrobený, který používají i hodináři, jak poznat, že jsou hodinky zmagnetizované. K tomuto postupu se používá obyčejný kompas. Když přiblížíte zmagnetizované hodinky ke stabilnímu kompasu, jejich ručička se znatelně vychýlí.

kompas

Jak odmagnetovat hodinky?

Chcete-li se zbavit problému se zmagnetizovanými hodinkami, není naštěstí ani nutné vyjmout mechanismus z obálky. Jedná se o snadnou operaci, nicméně k jejímu provedení je nutná návštěva hodinářského místa. V současné době se v hodinkách obvykle používají vlásenky vyrobené obvykle z Nivaroxu - kovové slitiny, která reaguje na magnetické pole. Magnet takovou pružinu přitahuje, ale kov se nemagnetuje trvale. Jakmile magnet zmizí, vlásenka pracuje nerušeně.

hodinář

Zmagnetizované součásti narušují správný chod hodinek

Dostatečně silné magnetické pole působící na mechanické hodinky může trvale zmagnetizovat jak pružinu, tak kotvu, záchytné kolečko nebo ocelové součásti ozubených koleček měřidla. Tyto zmagnetizované součásti přitahují vlásenku a narušují její správnou funkci. Kromě toho může zmagnetizování záchytného kolečka a kotvy vést k nesprávné funkci hodinového strojku. Každý z těchto vlivů se může projevit tím, že hodinky pospíchají, zpožďují se nebo se mechanismus úplně zastaví.

mechanismus

Průlomové vyloučení oceli citlivé na magnetické pole z konstrukce mechanismu.

Důležitým datem z hlediska vlivu magnetických polí na chod hodinek je rok 1896, kdy byla k výrobě vlásenky rovnováhy použita kovová slitina zvaná Invar. Ta byla vytvořena na bázi niklu a v roce 1920 byla obohacena a zdokonalena, čímž vznikla slitina s názvem Elinvar. Díky použití této speciální slitiny bylo možné vyrobit vyvažovací kolečko z mosazi. Toto řešení vyloučilo použití magneticky citlivé oceli v těchto součástkách a zároveň vyřešilo problém vlivu změny teploty na přesnost hodinek.

mechanismus

Křemík jako materiál pro výrobu antimagnetických hodinek

V současné době jsou nejčastějšími příčinami magnetizace hodinek účinky indukčních vařičů, reproduktorů a neodymových magnetů. Ke zmagnetování může dojít také během letů letadlem, kdy se hodinky přepravované v zavazadlech dostanou do oblasti magnetického působení leteckých motorů. Průlomem ve výrobě antimagnetických hodinek bude široké použití vláskové pružiny, záchytného kolečka a kotvy, vyrobených z křemíku. Tento materiál je v periodické tabulce prvků zařazen mezi polokovy a nereaguje na magnetické pole. K hodinkám s křemíkovým vláskem rovnováhy patří hodinky Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Gent. Hodinky Certina DS-2 Powermatic 80 jsou zase vybaveny vláskovou pružinou Nivachron™, která je rovněž odolná vůči magnetickému poli.

hodinář


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.