Chronograf - co to je a jak funguje?

Zvědavost

Chronograf - co to je a jak funguje?

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

05 června 2024

Chronograf je funkce hodinek, která nejen dodává estetický nádech v podobě malých ciferníků na ciferníku, ale především slouží jako stopky pro měření času s vysokou přesností. Užitečnost chronografu sahá od jednoduchých každodenních úkonů až po specializovanější aplikace, jako jsou měření při sportu nebo vědecké experimenty. Tato praktičnost činí z chronografů nástroj, který je nejen funkční, ale také módní, ideální pro ty, kteří oceňují kombinaci stylu a užitečnosti.

Co je to chronograf?

Chronograf je komplikace hodinového mechanismu, která zajišťuje přesné měření času. V závislosti na úrovni komplikace měří vteřiny, desetiny a setiny sekundy a dokáže měřit i velmi dlouhé časové intervaly - dokonce i hodiny. Stručně řečeno, funkce chronografu není nic jiného než stopky, užitečné pro každého sportovce. Stačí použít jedno z tlačítek na boku pouzdra - pak se spustí ručičky na dalších cifernících, jinak známých jako totalizátory. Zastavení chronografu se provádí opětovným stisknutím tlačítka, zatímco sousední tlačítko vynuluje počítadlo. Chronograf je doplňková funkce hodinek, která umožňuje přesné měření času. Jedná se o tzv. analogové stopky, které se obvykle aktivují tlačítkem na boku pouzdra. Nejčastěji se vyskytuje na sportovních hodinkách, ale často zdobí i běžné modely.

Hodinky s chronografem

Od amatérského měření až po přesné měření času

První chronografy byly vyvinuty dříve, než si myslíte, již na přelomu 18. a 19. století. Měly podobu pera připojeného k jehle, která se po spuštění pohybovala a zanechávala inkoustovou stopu, čímž zaznamenávala měření. Takové řešení nebylo zdaleka tak přesné při měření časových úseků a vždy se muselo porovnávat s jinými měřeními, takže nemělo dlouhého trvání. Průlom nastal v roce 1821, kdy byl vyvinut první chronograf, který dokázal přesně změřit čas ujetý z bodu A do bodu B. Jeho konstruktérem byl francouzský hodinář Nicolas M. Rieussec a vynález si objednal král Ludvík XVII, který chtěl znát přesný čas, během něhož koně ujeli po dostihové dráze.

Od té doby již byly následující chronografy vytvářeny podle vzoru toho, který vytvořil Rieussec. Rok od roku se svou podobou stále více podobaly hodinkám. K jejich rychlému rozvoji přispěl vojenský průmysl a rozvoj letectví. Zpočátku měly podobu stopek nebo kapesních hodinek s volitelnou funkcí chronografu, později získaly podobu náramkových hodinek, které tak dobře známe dnes.

Chronograf v hodinkách Timex

Jak funkce chronografu v hodinkách funguje?

Hodinky s chronografem mají o něco složitější mechanismus fungování než tradiční hodinky - jde o instalaci dalších přesných časoměrných systémů. Z tohoto důvodu mohou být hodinky často dražší než standardní modely. V nejzákladnějším provedení měří chronograf pouze vteřiny a má jedinou ručičku, která spouští hodiny po stisknutí tlačítka na boku pouzdra hodinek. Takové hodinky se omezují pouze na měření sekund, zatímco ty složitější obsahují až tři chronografické ciferníky - počítající setiny a desetiny sekundy - a poskytují tak mimořádně přesné časové intervaly.

Hodinky s chronografem

Kromě dílčích ciferníků může mít chronograf na hodinkách také elektronickou podobu, která se nejčastěji vyskytuje u chytrých hodinek a sportovních hodinek, jako jsou Casio G-Shock nebo Puma. Hodí se při sportu, ale je praktickou volbou i v běžném životě. Přesné měření času bude důležité například v kuchyni. Umožní vám změřit čas při pečení nebo vaření vajec. Estetickým přínosem jsou také přídavné ciferníky na ciferníku, díky nimž hodinky vypadají designově a stylově. Doplňují hlavní ciferník a - ačkoli jsou obvykle považovány za doplňkovou funkci - dodávají modelu jedinečný šmrnc. S chronografem se často setkáváme také u leteckých hodinek - vždyť na obloze záleží na každém zlomku sekundy. Chronograf se objevuje také v modelech pro automobilový průmysl, kde se objevuje vedle tachymetru pro měření rychlosti. Chronograf v hodinkách je tedy nejen praktickou, ale i estetickou možností.

K čemu se chronograf používá? Jak chronograf v hodinkách používat na denní bázi?

Chronograf může být nepostradatelný zejména pro sportovce. Je těžké si představit jakoukoli disciplínu, kde je čas zásadní, bez možnosti jeho přesného měření. Hodinky s chronografem jsou tedy nepostradatelné pro každého sportovce, který usiluje o překonání všech rekordů. Nejoblíbenějším využitím chronografu je samozřejmě měření času při běhu - i v době elektronických hodinek však mnoho lidí volí analogové modely s chronografem. Jedním z důvodů je jejich univerzální design - lze je stejně dobře použít jako sportovní hodinky i jako stylovou ozdobu pro slavnostní příležitosti. Hodinky s chronografem se také ideálně hodí pro trenéry a sportovní instruktory všeho druhu, kteří potřebují mít přehled o čase svých svěřenců, a přitom si chtějí zachovat stylový a exkluzivní vzhled.

Hodinky Zeppelin

Jak chronograf používat? Pomocí tlačítek umístěných na boku obálky spustíte a zastavíte měření. Výrobci se snaží, aby tato funkce byla co nejintuitivnější a nejsnadněji použitelná. Odpověď na otázku, k čemu chronograf v hodinkách slouží, se zdá být poměrně jednoduchá - slouží jako časoměrná funkce i estetický doplněk.

Jak se chronograf na hodinkách nastavuje? Návod krok za krokem

Jak nastavit chronograf na hodinkách? Přikládáme krátký návod, který vám umožní obnovit nastavení stopek.

Návod k obsluze chronografu na hodinkách je poměrně krátký a nekomplikovaný. Prvním krokem je vytažení korunky až na doraz a pomocí tlačítek přesunutí dílčích ciferníků do výchozí polohy. U některých značek vyžaduje nastavení chronografu vytažení korunky a současné stisknutí horního a dolního tlačítka na několik sekund. Po dokončení operace je také nutné nezapomenout nastavit správný čas, jehož odpočítávání bylo pro tento čas pozastaveno.

Chronometr a chronograf v hodinkách - vysvětlujeme rozdíl

Chronometr a chronograf jsou často zaměňované pojmy, zejména proto, že se oba týkají hodinek. Chronometr není nic jiného než hodinky s velmi vysokým stupněm přesnosti, které vydrží různé provozní podmínky. Nejčastěji je skutečnost, že model je chronometr, doložena certifikátem COSC (zkratka pro Švýcarský institut pro zkoušení chronometrů). Chronograf jsou, jak již víme, hodinky s funkcí analogových stopek, které měří časové úseky, přičemž drobné ciferníky v nich plní funkci měřících indikací. Jejich přesnost může být na desetiny nebo dokonce setiny sekundy.

Hodinky Emporio Armani


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.