Podsvícení v hodinkách – typy a technologie

Tipy

Podsvícení v hodinkách – typy a technologie

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

08 února 2022

Dobrá čitelnost ciferníku a času je jednou z nejdůležitějších priorit, která rozhoduje o výběru konkrétních hodinek dané značky. Kvalitní sklo je jedna věc, druhá pak vhodné podsvícení ciferníku umožňující používání hodinek ve dne i v noci. A proto hodinářské společnosti v mnoha případech se rozhodují pro podsvícení. Jaké jsou jeho typy? Jaká řešení volí výrobci? Na tyto technologie používané v hodinkách se nyní podíváme blíže.

 

Typy podsvícení v hodinkách

V dnešní době je možnost podsvícení ciferníku nebo jeho prvků nedílnou součástí výbavy většiny modelů. Použité osvětlení se může lišit v závislosti volby dané značky pro typ podsvícení. Stále častěji se setkáváme s tím, že dané druhy podsvícení se nepoužívají pouze u striktně elektronických a sportovních modelů. Také výrobci značek prémium a elegantních hodinek častěji volí některou z dostupných technologií.

Podsvícení buď samotného ciferníku nebo jeho jednotlivých prvků je klíčovou záležitostí. Praktičnost této funkce závisí na tom, k čemu ji budete potřebovat. Chcete-li jemně osvítit ručičky, abyste mohli zkontrolovat konkrétní čas v temné místnosti – vyberte si exkluzivní hodinky Epos nebo klasické Festina. Na druhou stranu, pokud budete hodinky používat v náročných povětrnostních podmínkách, vhodným výběrem jsou  značky Ball, Traser, czy Balticus.

Schaumburg podświetlenie w zegarkach
 

Mezi hlavní typy podsvícení patří: fluorescenční povlak ručiček a indexů Neobrite, používané u hodinek Timex podsvícení Indiglo, hmota Super-LumiNovą, po které dychtivě sahají špičkové značky, jako Frederique Constans a inovativní způsob osvětlení ciferníku ampulkami tritia.

 

Fluorescenční povlak Neobrite

Jednou z nejoblíbenějších a nejběžnějších forem podsvícení používaných v hodinkách je Neobrite. Jedná se o speciální fosforeskující povlak, který pokrývá ručičky a indexy. Tato vrstva pohlcuje umělé i sluneční světlo – které, záleží od podmínek, ve kterých hodinky fungují. Následně je nahromaděná energie uvolněna ven a my ji vidíme jako zářící znamení ve tmě. Intenzita a trvání podsvícení Neobrite závisí na množství světla dodaného dříve do fluorescenční hmoty. Proto je tak důležité nezakrývat ciferník hodinek, když víte, že je budete později potřebovat. Neobrite rády používají takové značky jako: Bulova, Casio, Festina, Orient nebo Pierre Ricaud.

 
Marka Orient Star podświetlenie Neobrite
 

novativní podsvícení Lumibrite

Dalším způsobem, jak podsvítit ciferník v hodinkách je technologie Lumibrite, kterou značky používají od roku 1995. Jedná se o jeden ze dvou typů luminiscenční hmoty, tedy speciální pigmenty pohlcující světlo. Při výrobě Lumibritu se používají pouze chemické prvky na bázi hlinitanu strontnatého, europia a dysprosium. Hlavní výhodou je, že výsledný materiál není toxický ani radioaktivní a nezatěžuje tak životní prostředí. Podsvícení v technologii Lumibrite najdeme nejčastěji u produktů podepsaných logem japonských výrobců, jako jsou Seiko nebo Citizen. Hodinky z Lumibrite jsou pro své uživatele 100% bezpečné.

Citizen podświetlenie Lumibrite
 

Super-LumiNova® - nová dimenze podsvícení

Druhým luminiscenčním povlakem je Super-LumiNova®, terý pro jeho vlastnosti stále častěji volí dražší značky. Najdete ji mimo jiné v hodinkách značky Certina, Tissot, Zeppelin nebo Yemach. Stejně jako v případě výše zmíněného Lumibrite je i v Super-LumiNovie® k výrobě použít hlinitan strontnatý, který je netoxický a neradioaktivní. Toto podsvícení zaručuje až desetkrát intenzivnější světlo než jiné technologie. Jeho intenzita v počáteční fázi může být až 10 000 nano candelů (candela v soustavě SI označovaná jako cd - jednotka svítivosti). Hledáte něco se silnější světelnou silou? Vyberte hodinky s nejnovější Super-LumiNova® Grade X1, které po dvou hodinách vykazují výkonu až o 60 % vyšší ve srovnání se standardní verzí. Tento typ využívá mj. značka Balticus, a najdete ji v této kolekci hodinek.

Marka Balticus Żabnica podświetlenie Super-LumiNova
 

Indiglo – intenzivní a dlouhotrvající osvětlení bez nutnosti nasvícení

Inovativní technologie Indiglo byla vyvinuta značkou Timex a je jejím typickým znakem již více než 30 let. Tuto technologii dnes využívá více než 70 % hodinek této značky. Jde o jiný způsob osvětlení ciferníku a jeho funkcí než pomocí známých fosforeskujících pigmentů. Inovace Indiglo je založena na vysokém napětí a elektřině. Odebírá se z baterie hodinek a dodávaná energie stimuluje atomy fosforu. Poté tyto atomy produkují charakteristické světlo s příjemnou modrozelenou barvou, známé všem uživatelům. Tato barva je způsobena vrstveným systémem patentovaným společností Timex. Pokud chcete využít podsvícení, stačí korunku krátce stisknout. Chcete-li aktivovat noční režim, musíte jej podržet asi 4 vteřiny. Indiglo nevybledne jako jiné povlaky. Když je světlo méně výkonné než na začátku, je to signál, že je třeba vyměnit baterii v hodinkách.

 
Marka Timex podświetlenie Indiglo
 

Tritiové podsvícení 3H – působivá inovace

Jedním z nejinovativnějších a nejspolehlivějších řešení pro osvětlení ciferníků je použití tritia. Nejčastěji toto řešení využívají zejména značky, jejichž produkty se věnují survivalistům a lidem hledajícím téměř nezničitelné hodinky s technologicky vyspělým vybavením. Najdete ho mimo jiné v hodinkách Traser jako trigalight®, v Luminoxech - jako technologií LLT nebo v modelech Balla i Vostok Europe. Tritium je radioaktivní izotop vodíku s chemickým vzorcem 3H. Na jeho výrobu se specializuje švýcarská společnost MB-Microtec. Celý proces probíhá v miniaturních skleněných trubičkách, které jsou zevnitř pokryty fosforem a naplněny zmíněným plynem. Uvnitř tyčinek probíhá chemická reakce, při které se tritium rozpadá a zároveň se uvolňuje světelná energie. Doba rozpadu je cca 12 let a celý systém může svítit nepřetržitě až 25 let. Jeho výhodou je, že se hodinky nemusí nabíjet a síla podsvícení je až 100x silnější než v případě fluorescenčních nebo luminiscenčních povlaků. Jeho dlouhá životnost a síla osvětlení předurčuje tento typ podsvícení do míst, kam se světlo již nedostane a poradí si s ním pouze profesionální a moderní zařízení. 

 
Marka Luminox podświetlenie trytem LLT
 

Hodinky s podsvícením – objevte nové technologie

Podsvícení v hodinkách patří k těm důležitějším funkcím, která by v menší či větší míře měla rozhodovat o koupi daného modelu. Hledáte silné světlo nezbytné pro survivalové eskapády nebo spíše preferujete jemnější intenzitu vhodnou do kinosálů nebo dalších temnějších místností? Vyberte si značku a hodinky, které budou vyhovovat vašim potřebám. Objevte nyní širokou nabídku hodinek s různými typy podsvícení, které zaručí perfektní čitelnost!!

 

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.