Minerální, hesalitová, safírová sklíčka v hodinkách

Tipy

Minerální, hesalitová, safírová sklíčka v hodinkách

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

28 srpna 2021

Náramkové hodinky se liší nejen použitým strojkem, typem řemínku nebo vzhledem – neméně důležitou vlastností, která rozhoduje o odolnosti hodinek vůči vnějším podmínkám, je sklíčko. Tento malý průhledný prvek číselníku může být velmi důležitý, když hledáme hodinky, které vyhovují našim potřebám. Proč?

 

Mohsova stupnice – určete nejlepší sklíčka pro hodinky

Odpovědí je tvrdost materiálů použitých na výrobu takového sklíčka. Pro určení, který materiál je odolnější proti poškrábání, se používá tzv. Mohsova stupnice tvrdosti. Hodnoty od 1 (nejnižší odolnost proti poškrábání) do 10 (nejvyšší) umožňují porovnávat typy sklíček mezi sebou. Pojďme se tedy podívat na nejoblíbenější typy skel používaných v hodinkách.

 
 

Hesalitové sklo – 1 na Mohsově stupnici tvrdosti

Má nejnižší odolnost proti poškrábání ve srovnání s jinými sklíčky: jedná se pouze 1-2 stupně na Mohsově stupnici. Tyto skla jsou vyrobeny z tvrzeného a čištěného polypropylenu. Velmi často se zaměnitelně s názvem „hesalit“ označují jako „plastové“ nebo „akrylátové“ sklo. I přes nízkou odolnost proti poškrábání má tento typ materiálu výhody. Toto sklo lze leštit a díky vysoké pružnosti je také odolnější proti nárazům než tvrdší sklo. Hodinky s hesalitovým sklem navíc mívají nižší cenu než ty s jinými typy skel, protože náklady na výrobu takové ochrany ciferníku jsou poměrně nízké. Mezi nejoblíbenější hodinky tohoto typu patří například některé modely Casio Sport, stylové hodinky Zeppelin a lehké sportovní hodinky Timex Ironman.

 

Hesalitové sklo

 

Minerální sklo – optimum mezi druhy skla

Nejoblíbenější typ skla v hodinkách. Minerální sklíčko má průměrnou odolnost proti poškrábání (Mohsův stupeň 4) a poměrně dobrou odolnost proti prasknutí – díky vyšší pružnosti než tvrdé safírové sklo. Náklady na výrobu a výměnu takového skla jsou však vyšší než v případě hesalitových skel. Tento typ materiálu najdeme u naprosté většiny hodinek střední a vyšší cenové kategorie. Je to optimální řešení pro každodenní hodinky.

 
 

Minerální sklo

 

Tvrzené minerální sklo (Hardlex) – častá volba mezi sklíčky hodinek

Tento typ ochrany ciferníku je minerální sklo vyztužené dodatečným tvrzením. Díky tomuto řešení si sklo stále zachovává dobrou elasticitu a je odolnější proti poškrábání. Také není tak snadné je rozbít. Tento typ skla se často vyskytuje u sportovních hodinek, zejména u potápěčských hodinek. Taková řešení ohledně sklíčka nejčastěji volí výrobci značek jako Vostok Europe, Festina a Adriatica.

 

Tvrzené minerální sklo (Hardlex)

 

Safírové sklo – syntetické sklo s nejvyšší tvrdostí

Sklo s nejvyšší odolností proti poškrábání. Za svou nadprůměrnou tvrdost vděčí korundu – minerálu, ze kterého se syntetický safír vyrábí. Je to jeden z nejtvrdších materiálů na světě (hned po diamantu) - má 9. třídu na Mohsově stupnici. Safírové sklíčko použité v hodinkách zaručuje téměř 100 % ochranu proti jakémukoliv poškrábání a proti ztrátě průhlednosti v průběhu času. Díky této vlastnosti ciferníky, na rozdíl od hodinek s jinými skly, i po mnoha letech používání vypadají jako nové. Safírová skla se navíc vyznačují stálou průhledností až 85 %, což je opět řadí na nejvyšší pozici mezi ostatními typy skel používaných v hodinkách. Jedinou nevýhodou tohoto materiálu je jeho křehkost způsobená vysokou tvrdostí, safírové sklíčko se proto snáze rozbije, než poškrábe.

Značky, které safírové sklo velmi často používají ve svých hodinkách, jsou především švýcarské značky: Adriatica, Atlantic, Doxa a Roamer. Podívejte se, jak úžasně vypadá safírové sklo v japonských hodinkách.

 
 

Může být sklíčko v hodinkách problematické?

Občas ano, protože dlouhodobé užívání hodinek, potažmo sklíčka, je často spojeno s poškrábáním nebo prasklinou na povrchu sklíčka. Buďme upřímní – i při sebevětší péči se hodinky mohou poškodit. Proč? Odpovědí je tvrdost materiálu použitého na výrobu sklíčka. Čím měkčí materiál (např. hesalit nebo minerální sklo), tím větší je riziko poškrábání. Z druhé strany měkký materiál má vyšší pružnost, tudíž je více odolný proti rozbití. Z tohoto důvodu se tyto sklíčka používají u hodinek, které jsou rozbití nejvíce vystaveny, zejména u sportovních hodinek. Safírová skla se tedy budou vyznačovat vysokou odolností proti poškrábání, ale riziko jejich rozbití bude o něco vyšší vzhledem k jejich velmi nízké pružnosti.

 

Názory ohledně sklíček v hodinkách

Mnoho lidí kupujících hodinky považuje sklíčko za jednu z jejich nejdůležitějších vlastností hodinek. Lidé, kteří volí dražší modely, se téměř vždy nechají zlákat safírovým sklem. Argumentem je, že drahé a odolné sklíčko se perfektně hodí k prestižním značkám, jako je Roamer nebo Atlantic. Navíc se tyto hodinky většinou kombinují s elegantním oblečením, takže riziko jejich poškození je malé. Naopak sportovci nejčastěji vybírají hodinky s hesalitových sklíčkem, protože riziko poškození hodinek během tréninku, například kvůli pádům, je poměrně velké. Flexibilita těchto skel umožňuje vyhnout se jejich rozbití a případná výměna je bezproblémová a levná. Všichni se však shodují, že dokonalým kompromisem je u hodinek minerální sklíčko, které je stejně pružné jako odolné.

 
 

Vyberte si vhodné sklíčko hodinek sami

Shrnuto a podtrhnuto: při výběru hodinek stojí za zvážení, jaký typ sklíčka nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Pokud si vyberete hodinky na každodenní nošení, často vám postačí standardní minerální sklíčko, u sportovních hodinek je třeba zvážit hesalitové sklíčko (zejména při plavání a potápění) nebo tvrzené minerální sklo. Na druhou stranu, když hledáte odolné a elegantní hodinky, hodinky se safírovým sklíčkem budou skvělou volbou.


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.