Hodinky do hor - které si vybrat?

Tipy

Hodinky do hor - které si vybrat?

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

16 listopadu 2023

Ve světě horských expedic se správné hodinky mohou stát neocenitelným společníkem. Horské hodinky by měly kombinovat spolehlivost a širokou škálu funkcí přizpůsobených náročným horským podmínkám. Jak ale vybrat ty ideální, které splní všechna naše očekávání? V tomto článku se pokusíme na tuto otázku odpovědět.

 
 

Horská turistika - proč byste si je měli pořídit?

Moderní horské hodinky se hodí nejen při zdolávání horských tras, ale také při horolezectví, lyžování nebo snowboardingu. Příslušenstvím tohoto typu jsou obvykle hodinky s GPS, abyste se na trase neztratili. Některé jsou vybaveny také mapami a možností zkontrolovat oblíbenost trasy. Každý příznivec horolezectví by měl být vybaven také kompasem, aby se na trase neztratil. Mnoho hodinek je touto funkcí vybaveno. Měření tlaku s budíkem usnadňuje jakoukoli činnost ve výškách. Umožňuje zodpovědně naplánovat trek nebo případný úkryt před bouřkou. Ať už si hodinky berete do hor, nebo ne, funkce, jako je měření tepové frekvence na zápěstí, jsou pro každého sportovce velmi důležité. Ve výbavě bychom měli mít nejen běžecký batoh nebo láhev na vodu, ale také multifunkční outdoorové hodinky.

 

Horské hodinky

 

Hodinky do hor - na co byste se měli při nákupu zaměřit? Nejdůležitější aspekty

Při výběru horských hodinek hraje klíčovou roli nejen funkčnost, ale také design a konstrukce. Aby hodinky splňovaly nároky náročného terénu a proměnlivého počasí, musí být pevně konstruované, odolné vůči různým podmínkám a trvanlivé.

Jedním z nejdůležitějších aspektů, kterým je třeba věnovat pozornost, jsou materiály použité k jejich výrobě. Pouzdro musí být schopné odolat vnějším vlivům, jako jsou nárazy nebo oděrky, kterým se při horských túrách nevyhnete. Materiály, jako je titan nebo vysoce odolné plasty, zaručují dlouhou životnost hodinek. Stejně důležitý je i materiál řemínku. Řemínky vyrobené z polymerů nebo pryže jsou odolnější vůči vlhkosti a potu, což z nich činí zdaleka nejlepší volbu při nákupu hodinek do hor.

Jedná se o další klíčový prvek hodinek do hor. Hory jsou místem, kde se počasí může změnit během okamžiku. Náhlý déšť, brodění se potokem nebo dokonce pád do vody jsou situace, které mohou potkat každého nadšence trekingu. Proto se vyplatí věnovat pozornost odpovídající třídě vodotěsnosti hodinek. Vyplatí se investovat do modelu, který je vodotěsný alespoň do 100 metrů. Taková odolnost proti stříkající vodě zajistí klid při jakékoli horské aktivitě bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Třetím a neméně důležitým aspektem, který je třeba při výběru horských hodinek zohlednit, je dlouhá výdrž baterie. Během vícedenních horských výprav může být přístup ke zdrojům energie omezený nebo dokonce nemožný. Z tohoto důvodu by hodinky měly být schopny zajistit provoz po několik dní bez dobíjení. Modely s vysokokapacitní baterií nebo funkcí solárního nabíjení se mohou ukázat jako neocenitelné, zejména při delších túrách nebo expedicích.

 

žebříček horských hlídek

 

GPS - nepostradatelný navigátor při túrách v horách

Když se vydáme do hor, stává se navigace jedním z nejdůležitějších aspektů naší bezpečnosti a pohodlí na cestě. GPS zabudované v horských hodinkách nám umožňuje přesně určit naši polohu, směr chůze a vzdálenost k cíli. Navíc v těžko přístupných horských oblastech, kde může být pokrytí zrádné, mohou tradiční navigační metody selhat. V takových chvílích jsou offline mapy neocenitelné.

Jedním z modelů hodinek, které v této kategorii vynikají, jsou hodinky Suunto Race. Nabízí možnost používat offline mapy, takže i v místech bez přístupu k internetu bude efektivně navigovat na základě přesných map uložených v paměti přístroje. Taková funkce nejenže zvyšuje náš pocit bezpečí při pěší turistice, ale také nám umožňuje užívat si přírody bez neustálých obav, zda jsme nesešli ze stezky.

 

Horské hodinky Polar

 

Jaké funkce by měly mít ideální horské hodinky?

Horské hodinky nejsou jen zařízením na měření času, ale především pokročilým nástrojem pro milovníky hor. V závislosti na individuálních potřebách a preferencích existuje mnoho funkcí, které mohou být během túry užitečné. Zde je několik klíčových z nich:

  • GPS s offline mapami: Jak již bylo zmíněno, vestavěná GPS, která umožňuje offline mapy, je nezbytná v těžko přístupných oblastech, kde není mobilní signál. Umožňuje nám přesně určit polohu a sledovat trasu v reálném čase.
  • Výškoměr: Umožňuje nám snadno zjistit, jak vysoko nad mořem se nacházíme, což může být velmi užitečné při plánování trasy nebo kontrole našeho postupu k vrcholu.
  • Barometr: Ukazuje atmosférický tlak, což nám umožňuje předvídat změny počasí. Náhlý pokles tlaku může znamenat blížící se bouři.
  • Kompas: I v době digitální navigace zůstává tradiční kompas neocenitelným pomocníkem při určování světových stran.
  • Monitor srdečního tepu: Pro ty, kteří chtějí sledovat své cvičení a kondici, jsou hodinky se zabudovaným monitorem srdečního tepu nezbytné. Umožňuje přizpůsobit tempo chůze aktuální úrovni kondice a předcházet únavě.
  • Teploměr: Znáte-li přesnou teplotu ve svém okolí, můžete se lépe připravit na povětrnostní podmínky a přizpůsobit tomu své oblečení.

Při výběru ideálních horských hodinek se vyplatí věnovat pozornost těmto funkcím a posoudit, které z nich jsou pro nás nejpodstatnější. Díky tomu budou naše horská dobrodružství nejen pohodlnější, ale také bezpečnější.

 

Které hodinky do hor? Garmin

 

Které horské hodinky budou v tomto případě nejlepší?

Přestože máme na hodinky do hor velmi vysoké nároky, náš obchod nabízí širokou škálu zařízení určených pro tento typ aktivit. Hodinky Casio Protrek jsou skutečnou klasikou, pokud jde o sportovní hodinky určené pro treking. Pokud však toužíte po chytrých hodinkách, sáhněte po hodinkách Suunto ( řady Suunto 9, Core nebo nejnovější model Race) nebo Garmin (Fenix, Instinct, Forerunner, Vivoactive). Jedná se o profesionální sportovní chytré hodinky, které volí mnoho sportovců. Hodinky tohoto typu vás rozhodně nezklamou.

 

Hodinky Suunto gps do hor

 

Hodinky do hor - spolehlivý doplněk pro každého trekaře

Kvalitní horské hodinky jsou multifunkční zařízení, díky kterým budete vědět vše o výkonnosti svého těla. Kromě vynikajícího plánování trasy vám sportovní hodinky umožní sledovat rychlost chůze, vzdálenost, kterou máte ujít, nadmořskou výšku, ve které se nacházíte, a budou vás informovat o kaloriích spálených během dne. Neváhejte a investujte do horských hodinek určených pro milovníky trekkingu!


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.