Hodinky bez niklu - na co se zaměřit?

Tipy

Hodinky bez niklu - na co se zaměřit?

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

06 listopadu 2023

Obsah niklu v hodinkách nebo špercích může způsobit jejich úplnou nepoužitelnost - to je způsobeno častým výskytem alergií na tento prvek. Výrobci hodinek však často volí hypoalergenní materiály, které jsou pro člověka zcela bezpečné. Jaké hodinky pro alergika vybrat? Které z nich neobsahují nikl? Podívejte se, co je třeba při nákupu hodinek zvážit jako první.

 

Nikl v hodinkách - co to je?

Každý z nás, kdo se někdy zajímal o koupi hodinek, někde narazil na informace o niklu. Tento prvek se někdy používá při výrobě různých typů šperků, a to díky svým vlastnostem - zabraňuje korozi kovů a dodává jim stříbrnou barvu. Přestože je jedním z kovů, kterými se často obklopujeme, stejně často způsobuje alergické kožní reakce. Přímý kontakt s tímto prvkem může způsobit svědění, podráždění nebo vyrážku. Přítomnost niklu v hodinkách je pro alergika skutečnou noční můrou, protože během velmi krátké doby může pocítit nedostatek pohodlí při nošení. Bohužel ne všichni výrobci si nebezpečí niklu uvědomují a stále jej používají k vytvoření pěkných hodinek za nízkou cenu - nejčastěji se jedná o ty, kteří vytvářejí repliky nebo napodobeniny známých výrobků. Z tohoto důvodu je nejlepší vybírat modely z autorizovaných obchodů, a to ve stoprocentní jistotě, že nenarazíte na padělek, vyrobený z materiálů průměrné kvality.

 

Hodinky bez niklu na zápěstí

 

Alergie na nikl - jaké jsou její příznaky?

Alergie na nikl je jednou z nejčastějších kontaktních dermatitid. Lidé alergičtí na tento kov mohou pociťovat zarudnutí, svědění a podráždění kůže, zejména v místech, kde nikl přichází do přímého kontaktu s kůží, například na zápěstí pod hodinkami. Důsledkem dlouhodobého nošení niklových hodinek může být suchost, olupování kůže nebo dokonce její praskání. Při diagnostice alergie na nikl se používají náplasťové testy. Ty se skládají z řady malých vloček napuštěných různými látkami, včetně niklu, které se přilepí na kůži. Vyhodnocením reakce po několika dnech může lékař určit, zda došlo k alergické reakci. Pokud tedy máte podezření na alergii na nikl, stojí za to věnovat zvláštní pozornost materiálům hodinek a dalších předmětů, které nosíte přímo na kůži. V případě příznaků alergie se obraťte na dermatologa nebo alergologa.

 

hodinky pro alergiky

 

Hodinky bez obsahu niklu - které si vybrat?

Při hledání vhodných hodinek pro alergika bychom měli především věnovat pozornost jejich specifikacím. Tam najdete informace o materiálech použitých na jednotlivé části hodinek. Alergici by si měli vybírat modely, které jsou vyrobeny z nerezové oceli nebo titanu. Samotná nerezová ocel, známá také jako chirurgická nebo nerezová ocel, má hypoalergenní vlastnosti, takže je skvělou alternativou nejen pro ty, kteří jsou alergičtí na nikl, ale také na stříbro. Příznivci japonských strojků budou spokojeni s vysokou kvalitou hodinek Casio, příznivci módních hodinek najdou hypoalergenní nerezovou ocel u značek Anne KleinMichael Kors, nebo DKNY a znalci švýcarského hodinářského umění budou jistě spokojeni s manufakturou Junghans.

Naproti tomu titan se vyznačuje mimořádnou lehkostí v poměru ke své hmotnosti. Je prakticky antialergenní a mimořádně odolný, což z něj činí stejně oblíbenou volbu. V hodinářském průmyslu není tento prvek tak oblíbený jako nerezová ocel, ale to neznamená, že budete mít problém najít příkladný model. Pánské a dámské titanové hodinky vyrábějí nejen renomované značky jako Traser, ale i Lorus a Festina nižší cenové kategorie.

 

Hodinky Tommy Hilfiger Matthew bez niklu

 

Způsoby, jak rozpoznat hodinky bez obsahu niklu

Vybrat vhodné hodinky pro někoho, kdo je alergický na nikl, může být problém. Naštěstí si mnoho hodinářských firem tuto problematiku uvědomuje a nabízí výrobky vhodné pro alergiky. Chcete-li se ujistit, že hodinky neobsahují nikl, vyplatí se podívat se na etikety a certifikace - v Evropě platí směrnice REACH, která omezuje používání niklu ve výrobcích, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou. Mnoho hodinek je označeno jako "bez niklu" nebo "bez niklu". Navíc by na zadní straně hodinek nebo v jejich specifikacích měly být uvedeny informace o materiálovém složení. Před nákupem se také vyplatí vyhledat na internetu recenze jiných spotřebitelů, zejména těch, kteří mají alergii na nikl. Recenze a komentáře mohou poskytnout cenné informace o konkrétních modelech a značkách hodinek. Užitečná může být i přímá konzultace s prodejcem nebo výrobcem, protože mnozí z nich rádi poskytnou informace o materiálech použitých při výrobě.

 


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.