Porovnání hodinek Suunto Race a Suunto Vertical - které chytré hodinky si vybrat?

Suunto

Porovnání hodinek Suunto Race a Suunto Vertical - které chytré hodinky si vybrat?

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

24 listopadu 2023

Chytré hodinky se staly nepostradatelným společníkem milovníků fyzické aktivity a technologií. Z široké nabídky na trhu vynikají zejména modely Suunto Race a Suunto Vertical. Oba přístroje, ačkoli jsou zaměřeny na různé skupiny uživatelů, nabízejí širokou škálu funkcí a pokročilých technologií. V tomto článku se blíže podíváme na srovnání těchto dvou modelů chytrých hodinek z hlediska designu, funkcí a výkonu, abychom vám pomohli rozhodnout, který z nich nejlépe vyhovuje vašim potřebám a životnímu stylu uživatelů.

 
 

Velikost a hmotnost: porovnání hodinek Suunto Race a Suunto Vertical

Porovnáme-li velikost a hmotnost hodinek Suunto Race a Suunto Vertical, zjistíme, že oba modely mají podobné rozměry, ale mírně se liší hmotností. Hodinky Suunto Race měří 49 x 49 x 13,3 mm a váží 83 g, takže jsou poměrně lehké a pohodlné pro každodenní používání, zejména při intenzivním sportovním tréninku. Hodinky Suunto Vertical jsou naproti tomu s rozměry 49 x 49 x 13,6 mm a hmotností 86 g o něco těžší, což může být způsobeno jejich zesílenou konstrukcí orientovanou na outdoorové aktivity. Obě hmotnosti jsou však natolik blízké, že by rozdíl neměl mít výrazný vliv na pohodlí při nošení.

 

Velikosti a hmotnost Suunto Race a Suunto Vertical

 

Obrazovka: AMOLED v Suunto Race versus LED v Suunto Vertical

Při porovnávání chytrých hodinek Suunto Race a Suunto Vertical je jedním z klíčových rozdílů typ displeje. Hodinky Suunto Race mají 1,43palcový displej AMOLED s rozlišením 466 x 466 pixelů, který poskytuje výjimečnou kvalitu obrazu, syté barvy a vynikající čitelnost. Díky technologii "always-on screen" a úspoře energie je ideální pro uživatele, kteří si cení čistoty a kvality.

Naprotitomu Suunto Vertical používá 1,4palcový LED displej s rozlišením 280 x 280 pixelů. Přestože nenabízí tak intenzivní barvy jako AMOLED, má dobrou čitelnost a energetickou účinnost, což je důležité pro dlouhé outdoorové výpravy.

Při analýze obrazovek hodinek Suunto Race a Suunto Vertical vidíme, že hodinky Suunto Race s obrazovkou AMOLED nabízejí vyšší kvalitu obrazu a lepší rozlišení, což je výhodné pro ty, kteří oceňují jasnost a detailnost zobrazovaných údajů, zejména při různých sportovních aktivitách. Na druhou stranu hodinky Suunto Vertical s obrazovkou LED sice neposkytují tak intenzivní barvy, ale nabízejí solidní výkon a čitelnost, což je důležité pro dlouhodobé používání v přírodě. Oba typy obrazovek reagují na různé potřeby uživatelů a vyvažují kvalitu obrazu a energetickou účinnost.

 

Suunto Race a Suunto Vertical screen

 

Výdrž baterie: Suunto Race vs Suunto Vertical

Při porovnání výdrže baterie se hodinky Suunto Race a Suunto Vertical výrazně liší svými specifikacemi. Hodinky Suunto Race nabízejí až 26 dní v časovém režimu, až 12 dní s 24hodinovým sledováním a mobilními oznámeními a různé možnosti v tréninkovém režimu s GPS v rozmezí od 40 do 120 hodin. Hodinky jsou tak vhodné pro kratší, ale intenzivní tréninky.

Naproti tomu hodinky Suunto Vertical, zejména model Titanium Solar, nabízejí mnohem delší výdrž baterie, která dosahuje až 60 dnů v časovém režimu (a až jednoho roku ve verzi Solar) a až 500 hodin v tréninkovém režimu s GPS. To je působivé zejména pro uživatele, kteří tráví dlouhou dobu v přírodě a vyžadují přístroj s dlouhou výdrží baterie bez nutnosti častého nabíjení.

Z hlediska výdrže baterie se hodinky Suunto Vertical jeví jako lepší volba pro ty, kteří plánují být dlouho aktivní venku nebo jednoduše preferují méně časté nabíjení přístroje. Hodinky Suunto Race jsou naproti tomu vhodnější pro každodenní používání a kratší tréninky, kde častější nabíjení nevadí. Výběr tedy závisí na individuálních potřebách a životním stylu uživatele.

 

Výdrž baterie Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Sportovní funkce: Více než 95 režimů vs venkovní specializace

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical nabízejí působivou sadu sportovních funkcí, ale v různých kontextech. Sportovní hodinky Suunto Race disponují více než 95 sportovními režimy, takže jsou ideální volbou pro ty, kteří se věnují různým sportům. Hodinky Suunto Race poskytují podrobné sledování aktivit a přizpůsobení individuálním sportovcům - od běhu přes plavání až po týmové sporty.

Hodinky Suunto Vertical se naopak zaměřují na outdoorovou specializaci a nabízejí funkce přizpůsobené pro dlouhé expedice, trekking nebo horolezectví. Jeho sportovní režimy jsou navrženy tak, aby vyhovovaly výzvám outdoorových aktivit, a poskytují nejen sledování aktivity, ale také další podporu při navigaci a bezpečnosti.

Zatímco Suunto Race jsou všestranné sportovní chytré hodinky ideální pro širokou škálu aktivit, Suunto Vertical se zaměřují na specifické potřeby outdoorových nadšenců a poskytují specializované funkce pro tuto skupinu uživatelů.

 

Sportovní funkce Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Odolnost a konstrukce: nerezová ocel versus polyamid

Z hlediska odolnosti a designu představují hodinky Suunto Race a Suunto Vertical také dva různé přístupy. Hodinky Suunto Race mají pouzdro z nerezové oceli, které poskytuje eleganci a robustnost, žádoucí zejména při každodenním používání a intenzivním tréninku. Nerezová ocel také dodává hodinkám klasický, profesionální vzhled.

Hodinky Suunto Vertical, vytvořené s ohledem na outdoorové aktivity, mají pouzdro z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny. Tento lehký, ale odolný materiál je ideální pro hodinky určené pro použití v náročných venkovních podmínkách, protože nabízí vysokou odolnost proti nárazu a poškrábání.

Obě konstrukce mají své výhody - nerezová ocel v hodinkách Suunto Race poskytuje odolnost a elegantní vzhled, zatímco polyamid v hodinkách Suunto Vertical zajišťuje lehkost a výjimečnou odolnost, což je pro outdoorové dobrodruhy zásadní.

 

Odolnost a konstrukce Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Monitorování spánku: Suunto Race vs Suunto Vertical

V oblasti monitorování spánku nabízejí hodinky Suunto Race a Suunto Vertical různé funkce. Hodinky Suunto Race poskytují podrobné monitorování spánku, včetně délky trvání, průměrné tepové frekvence během spánku a také informace o fázích spánku, jako je mělký spánek a fáze REM. Hodinky Suunto Vertical se naproti tomu zaměřují na měření celkové kvality spánku, ale neposkytují tak podrobné údaje jako hodinky Suunto Race.

Oba modely nabízejí cenné informace, ale hodinky Suunto Race se zdají být komplexnějším nástrojem pro monitorování spánku a poskytují podrobnější údaje, které mohou být užitečné pro ty, kteří mají zájem o hloubkovou analýzu svého spánku a vliv fyzické aktivity na regeneraci.

 

Suunto Race vs Suunto Vertical monitoring spánku

 

Monitorování zdraví: Srdeční frekvence a HRV

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical jsou vybaveny pokročilými funkcemi monitorování zdravotního stavu včetně měření srdečního tepu a HRV (Heart Rate Variability). Hodinky Suunto Race nabízejí technologii měření srdečního tepu na zápěstí a funkci HRV, která uživatelům umožňuje sledovat jejich kondici, stres a regeneraci. Hodinky Suunto Vertical jsou těmito technologiemi vybaveny také, což umožňuje přesné sledování srdečního tepu a HRV, které je užitečné zejména při intenzivních outdoorových aktivitách. Obě funkce jsou pro sportovce a aktivní lidi klíčové a poskytují důležité informace o jejich zdravotním stavu.

 

Suunto Race vs. Suunto Vertical - monitorování stavu

 

Vodotěsnost, barometr a potápění

Hodinky Suunto Race a Suunto Vertical mají podobné vlastnosti, pokud jde o vodotěsnost a barometr, protože oba modely jsou vodotěsné do 100 metrů, což umožňuje plavání a potápění. Jsou také vybaveny barometrem, klíčovým pro sledování atmosférického tlaku, což je užitečné jak pro vodní sportovce, tak pro milovníky outdoorových aktivit, zejména v horách. Hodinky Suunto Vertical však vynikají funkcemi pro nádechové potápění, jako je hloubkoměr do 10 metrů a navádění při tréninku v reálném čase, což z nich činí univerzálnější volbu pro milovníky podvodních aktivit, což hodinky Suunto Race nenabízejí.

 

Vodotěsnost, barometr a potápění Suunto Race vs Suunto Vertical

 

Zotavení po tréninku: Suunto Vertical vs Suunto Race

Z hlediska potréninkové regenerace vyniká hodinky Suunto Vertical funkcí, která vypočítává dobu regenerace na základě tréninku a nabízí denní přehled o době regenerace. Hodinky Suunto Race tyto specifické funkce nemají, což je klíčový rozdíl mezi oběma modely.

Pro ty, kteří trénují intenzivně a potřebují přesné informace o době zotavení po tréninku, může být vhodnější přístroj Suunto Vertical. Tato funkce vám umožní lépe plánovat další tréninky, maximalizovat efektivitu a minimalizovat riziko přetrénování.

 

Regenerace po tréninku Suunto Vertical vs Suunto Race

 

Uživatelské rozhraní: Digitální korunka vs. tradiční tlačítka

Uživatelské rozhraní hodinek Suunto Race a Suunto Vertical se výrazně liší. Hodinky Suunto Race používají inovativní digitální korunku, která umožňuje plynulou navigaci v menu a snadné ovládání funkcí hodinek, včetně zvětšování a zmenšování zobrazení mapy. Toto moderní řešení zvyšuje intuitivnost ovládání a je uživatelsky přívětivé.

Hodinky Suunto Vertical naproti tomu používají k navigaci tradiční tlačítka, která jsou typická pro sportovní hodinky. Tato tlačítka jsou spolehlivá a snadno se ovládají i v náročných venkovních podmínkách nebo v rukavicích.

 

Suunto Vertical vs Suunto Race interface

 

Srovnání cen: Suunto Race a Suunto Vertical

Při porovnání cen hodinek Suunto Race a Suunto Vertical vidíme výrazný rozdíl. Model Suunto Race je k dispozici za cenu 10 959 Kč. Naproti tomu model Suunto Vertical nabízí širší výběr, včetně modelu Titanium Solar s možností výběru barevných variant (např. sytě oranžová Canyon, tlumená Sand nebo zelenkavá Forest) za akční cenu 19 827 Kč (standardní cena je 22 117 Kč) a běžné verze za 14 240 Kč, rovněž s možností výběru různých barevných variant, např. ostře žlutá Lime nebo zajímavá tmavě červená u modelu Ruby).

Cenový rozdíl odráží rozmanitost funkcí a specifikací obou modelů. Hodinky Suunto Vertical, zejména verze Titanium Solar, jsou dražší, ale nabízejí další funkce a větší odolnost, což může být důležité pro ty, kteří hledají pokročilejší sportovní hodinky. Hodinky Suunto Race jsou cenově dostupnější a mohou zaujmout ty, kteří hledají kvalitní sportovní chytré hodinky za přijatelnější cenu.

 

Porovnání cen hodinek Suunto Race a Suunto Vertical

 

Shrnutí hlavních problémů hodinek Suunto Race a Suunto Vertical

Při porovnání hodinek Suunto Race a Suunto Vertical je zřejmé, že oba modely chytrých hodinek mají co nabídnout. Zde je několik shrnujících bodů, které vám mohou pomoci při výběru:

 
  • Pokud jste milovníky nejrůznějších sportovních aktivit a potřebujete širokou škálu tréninkových režimů, může pro vás být hodinky Suunto Race lepší volbou díky více než 95 dostupným režimům.
  • Pokud trávíte hodně času venku a baví vás treking, horolezectví nebo dlouhé expedice, hodinky Suunto Vertical, zejména model Titanium Solar, vám mohou poskytnout mnohem delší výdrž baterie a specializované funkce pro outdoorové nadšence.
  • Pokud vás zajímá přesné monitorování spánku a analýza jeho kvality, Suunto Race nabízí v této oblasti pokročilejší funkce.
  • Pokud chcete elegantní design a odolnost, mohou vaše potřeby splnit hodinky Suunto Race s pouzdrem z nerezové oceli.
  • Pokud potřebujete nástroj pro výpočet doby regenerace po tréninku, Suunto Vertical tuto funkci nabízí.
  • Pokud jste nadšenci do potápění bez nádechu, Suunto Vertical nabízí v této oblasti specializované funkce, které Suunto Race nemá.
  • Pokud dáváte přednost inovativnímu uživatelskému rozhraní v podobě digitální korunky, možná vás více osloví hodinky Suunto Race.
  • Pokud chcete nižší cenu, jsou pro vás cenově dostupnější hodinky Suunto Race.

Obě tyto chytré hodinky vyrábí renomovaná značka Suunto, která je zárukou vysoké kvality a spolehlivosti. Vaše konečná volba mezi nimi by měla záviset na vašem životním stylu, sportovních preferencích a dostupném rozpočtu. Ať už se rozhodnete jakkoli, získáte výjimečný nástroj pro sledování a zlepšování své fyzické aktivity.


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.