Jak se staráte o své šperky? Čištění stříbra a zlata - průvodce

Tipy

Jak se staráte o své šperky? Čištění stříbra a zlata - průvodce

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

22 listopadu 2022

Každý typ šperku, bez ohledu na materiál, ze kterého je vyroben, vyžaduje čištění. Pokud o něj nebudeme řádně pečovat, ztratí to, co tvoří jeho podstatu - lesk, např. u stříbrných šperků, nebo původní barvu a tuhost, a tím případně vyklouzne ze zapínání u spony jako v případě kožených šperků. Každý typ materiálu proto vyžaduje různá opatření péče, aby se udržel v perfektním stavu.

Čištění šperků - obecná doporučení

Zlato i stříbro jsou velmi cenné kovy, a proto je třeba šperkům z těchto materiálů věnovat zvláštní péči. Nepostradatelnou položkou bude utěrka z mikrovlákna, která se úspěšně používá k čištění choulostivých povrchů, jako jsou DVD média nebo sklo ve sklenicích. Skvěle se hodí nejen k čištění, ale také k leštění zlata a stříbra. Díky své výjimečné měkkosti se vrstva pokrývající šperk nepoškrábe a povrch si zachová své původní estetické vlastnosti. To je zvláště důležité v případě oxidovaných šperků, tj. pozlacených šperků, které byly podrobeny dalšímu procesu povrchové úpravy.

Utěrky z mikrovlákna

Při čištění stříbra a zlata je třeba mít na paměti, že je důležité dbát na pravidelnou péči a čistit šperky od prachu. Důležitá je pravidelnost. Pokud však máte ve své sbírce velmi silně znečištěný kus, vyplatí se jej předat profesionálním zařízením, která se tímto typem služeb zabývají. V takových případech byste se měli vzdát snahy odstranit nečistoty sami.

Jak čistit stříbro?

Stříbro je jedním z nejčastěji používaných kovů pro výrobu šperků - řetízků, náramků, náušnic a dokonce i hodinek se stříbrnou povrchovou úpravou. Tento drahý kov je nejen krásný, ale také jemný. Stříbro v žádném případě nečistěte tvrdými nebo drsnými předměty, jako je zubní kartáček s tvrdými štětinami - ideální je kartáček s měkkými štětinami, u kterého nehrozí poškrábání povrchu šperku. Stříbro také nemá rádo gumu - v žádném případě nepoužívejte k čištění gumovou podložku nebo gumové rukavice.

Stříbrné šperky Paul Hewitt

Jak se čistí zlato?

Zlato je jedním z nejcennějších drahých kovů. Proto by se čištění zlatých šperků a hodinek mělo provádět s veškerou opatrností a podle následujících pokynů. Stejně jako stříbro je i zlato velmi jemné. Nejjednodušší způsob čištění zlatých šperků je naplnit misku teplou vodou s přídavkem velmi malého množství pH neutrálního prostředku na mytí nádobí. Nechte šperky v takto připravené vodě několik minut, poté je očistěte měkkým zubním kartáčkem a důkladně osušte utěrkou z mikrovlákna.

Jak čistit zlato

Domácí metody čištění stříbra a zlata

Přestože je na trhu mnoho přípravků na čištění zlatých i stříbrných hodinek a šperků, nepotřebujeme specializované přípravky, abychom je udrželi v bezvadném stavu po mnoho let. Je třeba si uvědomit, že zlato nereaguje s jinými prvky, kromě kyseliny chlorovodíkové, kyseliny dusičné a chloru. Nejčastější nečistoty ve zlatě jsou relativně neškodné - až po prach nebo mastnotu. K odstranění tohoto typu znečištění stačí obyčejná voda a mýdlo. Stříbro bohužel reaguje, takže se často setkáváme s ošklivou černou usazeninou, a v takovém případě máme co do činění sestříbrem, které zkyslo. Tyto nečistoty lze odstranit mimo jiné zubní pastou nebo jedlou sodou.

Kamenné šperky

Čištění stříbra pomocí jedlé sody

Pokud chcete použít jedlou sodu na čištění, stačí si připravit jedlou sodu, horkou vodu, hliníkovou fólii a misku. Mísu vyložte fólií a na její dno položte zkyslé stříbro. Posypte šperky jedlou sodou tak, aby byly celé pokryté. Pak vše zalijte horkou vodou a počkejte, až voda přestane bublat nebo vychladne. Po uplynutí této doby vyjměte šperk z misky, omyjte jej pod tekoucí vodou a otřete. Nakonec stříbro vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Správná praxe - na co nezapomenout při čištění šperků?

Každý stříbrný a zlatý předmět - ať už se jedná o šperky nebo hodinky - by měl být chráněn před chemikáliemi používanými v kosmetice a čisticích prostředcích používaných v kuchyni a koupelně. Totéž platí pro vodu, pokud není vodotěsná (v případě šperků) nebo je jen málo (jako u některých hodinek), vyhněte se kontaktu s ní - ať už z kohoutku, mořské vody nebo jiných nádob. V obou těchto případech mohou drahé předměty ztratit svůj lesk, zmatnět, změnit barvu nebo se dokonce odlupovat.

Zlatý náramek Tom Hope jewellery

Je také dobré pamatovat na pravidla pro skladování šperků. Každý takový předmět by měl být uchováván odděleně, zabalený v měkké látcev samostatných, pevně uzavřených sáčcích. Bylo by dobré, kdyby byly izolovány od tepla a slunečního záření. Dobře se zde hodí polyethylenové sáčky Ziplock. Rozhodně by se neměly používat běžné polyvinylové sáčky, které obsahují částice síry.

Špatná praxe - co nedělat při čištění šperků?

Při čištění šperků je třeba se vyvarovat několika věcí. Kromě toho, že se vyhneme zde uvedeným předmětům, které nejsou vhodné k čištění stříbrných a zlatých šperků kvůli jejich hrubosti nebo tvrdosti, je důležité věnovat pozornost tomu, jaký materiál byl použit na povrchovou úpravu našeho náramku nebo náušnic, protože mají své vlastní vlastnosti, které se nemusí shodovat se základním materiálem, jako je stříbro nebo zlato. Úplné ponoření šperků například do limonády pak rozhodně není dobrý nápad. Proto je vhodné se předem ujistit, že např. stříbrný prsten nemá kámen z choulostivého materiálu - pak je nejlepší šperk umýt po částech, aniž by se namočil.

Zlaté šperky a hodinky Rosefield

Když se rozhodnete koupit stříbrné nebo zlaté šperky, případně hodinky, nezapomeňte se informovat, jak tyto doplňky správně používat a jak o ně pečovat. Pak si můžete být jisti, že vaše šperky neztratí svou hodnotu a především dokonalý vzhled.


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.