Funkce data v hodinkách - jaké typy existují?

Tipy

Funkce data v hodinkách - jaké typy existují?

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

16 listopadu 2022

Funkce výběru data je jednou z nejzákladnějších a nejoblíbenějších funkcí hodinek, která umožňuje rychlou kontrolu data, aniž byste museli instinktivně sahat po telefonu nebo se dívat do kalendáře. Co je to vlastně nástroj pro výběr data? Jak to funguje? Jaké jsou různé typy datumovek v hodinkách? Nezapomeňte si přečíst tohoto miniprůvodce!

Funkce data v hodinkách - základní funkce hodinek

Výběr data je po ukazateli času a časovém údaji druhou nejpoužívanější funkcí hodinek. Stačí letmý pohled na ciferník, abyste zjistili den v měsíci a někdy i den v týdnu. Díky svému nekomplikovanému designu je nejběžnější komplikací hodinek všech hodinářských značek.

Funkce data v hodinkách - Atlantic Worldmaster 130th Aniversary Automatic Limited Edition 57750 41 25

První hodinky s tímto typem komplikace se objevily na počátku 20. století a největší rozvoj zaznamenaly v 50. letech 20. století. Zpočátku hodinky ukazovaly pouze hodiny. S rozvojem hodinářského průmyslu se začaly objevovat modely s funkcí data v nejrůznějších podobách, od různě velkých výřezů v číselníku přes dvojité disky až po analogové ukazatele, které byly součástí propracovaného multifunkčního kalendáře.

Jak funguje ukazatel data v hodinkách?

Fungování ukazatele data závisí na typu použitého mechanismu. Základem jejího fungování musí být především to, aby nijak negativně neovlivňovala parametry chůze hodinek. Z tohoto důvodu nesmí být jeho konstrukce složitá, samozřejmě v závislosti na míře komplikovanosti. Činnost datumovky je založena na energii odebrané z baterie u quartzového strojku nebo ze základní natahovací pružiny - v případě mechanického strojku. Účel je však vždy stejný - tato doplňková funkce nesmí hodinky zdržovat.

Hodinky Frederique Constant Classics Quartz Triple Calendar

Typy datumovek v hodinkách

Kolik značek hodinek, tolik nápadů, jak vizualizovat a prezentovat ručičku s datem. Ať už tato funkce vypadá jakkoli, stále zůstává jednou z nejpraktičtějších komplikací mechanismů používaných výrobci. Jaké typy hodinek s datem naleznete?

Indikátor data nebo dne v měsíci

Prvním základním typem ukazatele data v hodinkách je takzvaná funkce Date, která udává pouze den v měsíci. Určitě jste se s ním setkali vícekrát u mnoha modelů různých výrobců. Značky ho rády používají právě kvůli jeho účinnosti, nekomplikovanému designu a snadné instalaci. Rovněž nezasahuje do chodu hodinek a získává potřebnou energii z chodu základního mechanismu. Díky tomu je Date jedním z nejoblíbenějších a nejjednodušších typů časovače. Tato klasická komplikace je vlastně otočný disk odstupňovaný od 1 do 31 se západkami a páčkami, který se nachází těsně pod číselníkem. V ciferníku je také speciální výřez (tzv. okénko data, které se obvykle nachází na 3. nebo 6. hodině, výjimečně i na jiném místě), který umožňuje přečíst zobrazené číslo, tj. aktuální den v měsíci. Může být také v komplikaci Denní datum, tj. s dodatečným uvedením názvů dnů v týdnu.

Hodinky DS Powermatic 80 C038.407.36.367.00 classic date

Často se však stává, že čísla v okénku jsou příliš malá a mohou být špatně čitelná. Výrobci vycházejí vstříc potřebám uživatelů a používají různá řešení pro zlepšení čitelnosti. Jedním z nich je ukazatel data s lupou umístěnou na skle. Tento typ funkce Date se zvětšovacím sklem, známý také jako "Cyclop eye " (Cyclop lens), byl poprvé použit v roce 1853 a jeho průkopníkem byly hodinky Rolex Datejust. Takto zahájený trend si našel své obdivovatele po celém světě. Dodnes ji úspěšně používá mnoho hodinářských značek.

Velké rande

Dalším způsobem, jak značky zlepšují čitelnost data, je použití funkce Big Date, kterou v roce 1994 uvedla na trh společnost A. Lange & Sohne a zahájila tak novou éru velkých ručiček s datem. Vrátíme-li se k samotné komplikaci Big Date, jistě se vám vybaví i další zaměnitelné názvy, jako např.: Big Date, velké rande, panoramatické rande nebo Grande Date. Jedná se o jednu z nejpropracovanějších forem klasického rande. Jeho ovládací mechanismus je velmi jednoduchý, ale od základní komplikace s datem se mírně liší. V této verzi jsou místo jednoho kotouče s údaji od 1 do 31 dva samostatné kotouče s aplikovanými a zvětšenými číslicemi - zvlášť pro desítky (0 až 3) a zvlášť pro jednotky (0 až 9). Taková datumovka se skládá také ze dvou samostatných orámovaných okének v ciferníku. Díky tomu jsou výřezy a číslice mnohem větší než u tradičních komplikací, a proto je údaj o dni v měsíci lépe viditelný i z jiných úhlů pohledu na ciferník.

Hodinky certina DS1 BigDate Powermatic 80 Special Edition C029.426.11.091.60 panoramatická ručička s datem

Ukazatel Datum

Další diskutovanou skupinou dat je komplikace Pointer Date neboli tzv. datum ukazatele. Jedná se o analogové hodinky s datem, které se ovládají pomocí ukazatele namísto výřezu v ciferníku. V závislosti na způsobu fungování a stupni komplikovanosti použitého mechanismu lze v nabídce hodinářských značek nalézt různé formy prezentace této funkce. U ukazatelových kalendářů se datum nejčastěji určuje pomocí přídavné stupnice s po sobě jdoucími dny měsíce umístěné na vnější části číselníku a přídavného středového ukazatele zakončeného hrotem kopí nebo půlměsícem. Funkci Pointer Date najdete například v hodinkách Epos.

Oris Big Crown Pointer Date Automatic 01 754 7741 4065-07 5 20 63 hodinky s ukazatelem data

Druhým typem Pointer Date je ukazatel data v podobě dalšího subciferníku viditelného na číselníku. Toto řešení se používá v případech, kdy je datum jako jeden z několika prvků součástí: propracovaného kalendáře, např. obsahujícího komplikace měsíčních fází, věčného kalendáře nebo trojitého kalendáře s názvem dne v týdnu nebo měsíce. I zde se datum odečítá pomocí ručičky, nikoliv však centrální, ale malé, umístěné ve středovém bodě výše zmíněného subciferníku.

Retrográdní datum - tzv. retrográdní (skokové) datum

V tomto seznamu samozřejmě nemůže chybět jeden z nejpozoruhodnějších a nejkomplikovanějších datových ručiček. Mluvíme o retrográdním datu, což je forma zobrazení data pomocí ukazatele, která využívá modul opakujícího se (skákajícího) data. V doslovném smyslu znamená "retrográdní" zpětný, vracející se ukazatel. Zpětné ručičky mohou být umístěny v jakékoli části ciferníku, nejčastěji se však jedná o výseč kruhu (obvykle mezi 270 a 90 stupni). Ukazatel se po dosažení konce stupnice po určitém časovém intervalu vrátí do výchozího bodu. V případě komplikace s datem přeskočí pouze jednou za měsíc, aby se vrátil do výchozí polohy a začal znovu měřit dny.

Hodinky Seiko Presage Craftsmanship Kanazawa Urushi Dial Limited Edition SPB295J1 Retrograde Date

Retrograde Date je funkce, která vyžaduje vysokou míru hodinářského řemesla a odbornosti, a jednou ze společností, která toto řešení využívá, je japonská značka Seiko. Takový ukazatel však může reprezentovat nejen den v měsíci. To platí i pro zobrazení minut, sekund, dne v týdnu atd. Není to lehká výzva, kterou přijímají významní výrobci, aby nejen zvýšili prestiž značky, ale také zatraktivnili a ozvláštnili své kolekce.

Funkce data v hodinkách - široká nabídka hodinářských značek

Patříte mezi milovníky rozmanitosti designu a funkcí hodinek? Dáváte přednost tradičnímu řešení s klasickými datumovými ručičkami, nebo se rozhodnete pro výrazné hodinky s efektní funkcí Retrograde Date? Vyberte si hodinky s datem. Prohlédněte si rozsáhlou nabídku hodinek s datem od hodinářských značek. Nečekejte a vsaďte si na svého favorita hned!


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.