Epix 2 nebo Fenix 7 - který Garmin si vybrat? Podrobná recenze hodinek

Garmin

Epix 2 nebo Fenix 7 - který Garmin si vybrat? Podrobná recenze hodinek

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

22 února 2023

Pokud jste se setkali s naší recenzí hodinek Garmin, nepochybně potřebujete hodinky, které jsou připraveny na každodenní aktivity i extrémní sportovní dobrodružství. Hodinky Garmin Fenix 7 a Epix 2 jsou z hlediska funkcí opravdu velmi podobná zařízení. Hlavní rozdíly najdete v jejich designu a výdrži baterie, což vás může přiklonit k výběru jednoho z nich. Připraveni? Vítejte u srovnání hodinek Garmin!

Dostupné verze hodinek Garmin Epix 2 a Fenix 7 - jaký je rozdíl mezi verzí Sapphire, Standard a Solar?

Když se blíží nákup hodinek Garmin, můžeme začít uvažovat už ve fázi varianty. Jak řada Epix 2 , tak řada Fenix 7 mají modely, které se liší designem nebo systémem napájení baterie. Na úvod si stručně shrneme dostupné varianty.

Hodinky Garmin Epix 2 mají pouze dvě varianty, ale jsou k dispozici v několika barevných provedeních. Všechny s obálkou o průměru 47 mm. Modely Sapphire navíc podporují vícepásmovou GPS, což umožňuje vyšší přesnost měření v obtížném terénu.

  • epix™ (Gen 2) - Slate Steel - obálka ze sklolaminátového polymeru, rámeček z nerezové oceli, ocelové víko, Gorilla Glass, 416×416 px, 16 GB
  • epix™ (Gen 2) Sapphire - polymerový obal ze skelných vláken, rámeček z titanu DLC nebo čistého titanu, ocelové víko, safírové sklo, 416×416 px, 32 GB
Pár běhající s hodinkami Garmin

Hodinky Garmin Fenix 7 mají velmi rozsáhlý systém variant. Především nabízí tři varianty velikosti: Průměr obálky je 42 mm (verze S), 47 mm (verze Standard) a 51 mm (verze X).

  • fēnix® 7S - Standard - 42 mm obálka z polymeru se skleněnými vlákny, rámeček z nerezové oceli, kovové víko, sklo Gorilla Glass, 240x240 px, 16 GB
  • fēnix® 7S - Solar - 42 mm pouzdro z polymeru se skleněnými vlákny, rámeček z nerezové oceli, kovové víko, Power Glass™, solární dobíjení, 240x240 px, 16 GB
  • fēnix® 7S - Sapphire Solar - 42 mm kryt z polymeru se skleněnými vlákny, titanový rámeček, titanový zadní kryt, sklo Power Sapphire™, solární dobíjení, 240x240 px, 32 GB
  • fēnix® 7 - Standard - 47 mm kryt z polymeru se skleněnými vlákny, rámeček z nerezové oceli, kovový zadní kryt, sklo Gorilla Glass, 260x260 px, 16 GB
  • fēnix® 7 - Solar - 47 mm pouzdro z polymeru se skleněnými vlákny, rámeček z nerezové oceli, kovový horní kryt, Power Glass™, baterie dobíjená přes solární systém, 260x260 px, 16 GB
  • fēnix® 7 - Sapphire Solar - 47 mm pouzdro z polymeru se skleněnými vlákny, titanový rámeček, titanový zadní kryt, sklo Power Sapphire™, dobíjení solárním systémem, 260x260 px, 32 GB
  • fēnix® 7X - Solar - 51 mm pouzdro z polymeru se skleněnými vlákny, rámeček z nerezové oceli, kovový zadní kryt, sklo Power Glass™, solární dobíjecí baterie, 280x280 px, 16 GB
  • fēnix® 7X - Sapphire Solar - 51 mm pouzdro z polymeru se skleněnými vlákny, titanový rámeček, titanový zadní kryt, sklo Power Sapphire™, solární dobíjecí baterie, 280x280 px, 32 GB

Nejjednodušší předpoklad je, že modely se solárním napájením jsou podpořeny přídavnou baterií, která umožňuje dobíjení jakýmkoli zdrojem světla, což prodlužuje provozní dobu zařízení. Verze Sapphire Solar mají kromě přídavného solárního systému vylepšenou titanovou konstrukci a paměť 32 GB.

Garmin Fenix 7 porovnání velikostí

Klíčový rozdíl - obrazovky hodinek Garmin

Jedním z klíčových rozdílů je typ displeje. Společnost Garmin bere tento prvek u svých hodinek velmi vážně, takže uživatelům nabízí alternativy, které jim budou nejlépe vyhovovat.

  • Hodinky Garmin Fenix 7: jsou vybaveny displejem s technologií Memory-In-Pixel, transreflexním displejem a displejem čitelným na slunečním světle. Jedná se o tzv. kontrastní displej. Jeho výhodou je nízká spotřeba baterie při nepřetržité aktivitě a funkce rozlišení 260x260px (u 47mm verze).
  • Garmin Epix 2: má displej AMOLED s barevnou hloubkou, kterou můžeme znát například z našich chytrých telefonů. Displej je mnohem barevnější než u modelu Fenix 7. To má jeden odraz ve spotřebě baterie, protože ten bude spotřebovávat více baterie. Jeho rozlišení je 416x416 px.

Otázkou je, co je pro vás důležitější? Velmi jasný displej, nebo delší výdrž baterie? Uživatelé si chválí model Epix 2 za podrobnější mapy ve stejném měřítku. Naopak pro ty, kteří mají Fenix 7, je důležitější výdrž baterie.

Porovnání obrazovky Garmin Epix 2 Fenix 7

Výdrž baterie - důležitý rozdíl mezi hodinkami Epix 2 a Fenix 7

Protože řada Fenix 7 má několik variant, vezmeme si na srovnání verzi s pouzdrem o průměru 47 milimetrů, která je stejná jako u Garminu Epix 2. Výrobcem udávaná doba chodu hodinek v určitých režimech naznačuje, že lepší baterii má řada Fenix 7. Tento výsledek je jistě ovlivněn již zmíněným MIP displejem. Samotné hodinky Garmin Epix 2 však mají dostatečnou baterii pro váš oblíbený sport venku nebo v posilovně. Všechny hodinky se nabíjejí pomocí kabelu vyvedeného do hodinek Garmin, na jehož druhém konci je USB zakončeno. Solární verze čerpají vlastní energii z jakéhokoli zdroje světla. Výdrž baterie u obou řad lze prodloužit použitím úsporného režimu.

Podobnost funkcí obou hodinek Garmin

Fenix 7 i Epix 2 jsou hodinky vhodné pro dobrodružství, různé povětrnostní podmínky a neobvyklé výzvy. Funkce obou jsou si silně podobné. Najdeme zde mj:

  • monitorování zdraví: pulzní oxymetr, měření stresu, monitorování dechu, zóny srdečního tepu a variability srdečního tepu, monitor energie Body Battery™, monitorování spánku a hydratace.
  • Senzory: GPS, Glonass, Galileo, kompas, barometr, gyroskop, akcelerometr, aklimatizační senzor, teploměr.
  • Přístup k topografickým mapám, mapám lyžařských a golfových hřišť
  • Připojení Bluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®
  • Vodotěsnost do 10 ATM
  • Přístup k aplikacím Garmin Connect a Connet IQ
  • Možnost ovládání a přehrávání hudby
  • Bezkontaktní platby Garmin Pay
  • Oznámení z telefonu, zobrazení textových zpráv, příchozích hovorů
  • Cvičení Hiit - sledování intervalového tréninku, profily fitness aktivit, trénink na eliptickém trenažéru, do schodů, lezení po podlaze, stacionární veslování, pilates a jóga
  • Vedení tréninku
  • Technologie PacePro™, která vám pomáhá udržovat tempo při běhu díky navigaci podle sklonu terénu
  • ClimbPro, která vás informuje o aktuálních a nadcházejících stoupáních, sklonech, vzdálenostech a převýšení, stejně jako o sjezdech, sestupech a rovinatých úsecích.
  • Dynamika horského kola
  • Cyklistické profily: Kolo, silniční kolo, stezky pro horská kola, krosové kolo, jízda v terénu, dojíždění na kole, cykloturistika, elektrokolo, eMTB, indoor cycling, triatlon.
  • Plavání: Plavání v bazénu, Plavání v otevřené vodě, Plavání/běhání.
  • Outdoorové profily: Pěší turistika, Indoor lezení, Bouldering, Horolezectví, Jízda na horském kole, Lyžování, Snowboarding, Snowboarding mimo sjezdovky, Běžecké lyžování, SUP, Veslování, Jízda na kajaku, Surfing, Lov, Kiteboarding, Windsurfing, Chůze na sněžnicích, Rybaření, Jezdectví, Funkce Jumpmaster, Tenis, Pickleball, Taktické aktivity, Discgolf.
Sportovní hodinky Garmin Fenix 7

Hodinky Garmin Epix 2 nebo Fenix 7 - které si vybrat?

Obě hodinky jsou velmi dobrými sportovními společníky. Výběr samozřejmě závisí na vašich očekáváních, protože samotná cena hodinek Garmin Epix 2 a Fenix 7 Standard se příliš neliší. Nabízí se tedy otázka - chcete barevný displej na úkor baterie, nebo snad lepší baterii na úkor méně barevného displeje. Pro lidi, kteří jsou vyznavači dlouhých expedic s přenocováním v divočině, budou lepší hodinky Garmin Fenix 7, zejména verze Solar. Ze zkušenosti vím, že je vždy lepší si připlatit a jít do lepšího vybavení, proto doporučuji zejména verze Sapphire s titanovým rámečkem. Sportovní hodinky Epix 2 budou vhodné pro lidi, kteří stejně rádi podnikají dlouhé výpravy s možností přenocování v případě, že potřebují dobít.

Kde koupit originální hodinky Garmin?

Originální hodinky Garmin můžete zakoupit v našem internetovém obchodě s hodinkami a ve stacionárních prodejnách. Naše nabídka zahrnuje mnoho řad, včetně Vivoactive, Forerunner, Instinct a mnoha dalších. K dispozici je také příslušenství Garmin, včetně počítadel na kolo nebo výměnných řemínků. Objevte tuto nabídku!


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.