Do jaké polohy umístit automatické hodinky?

Tipy

Do jaké polohy umístit automatické hodinky?

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

19 července 2023

Každý někdy sní o špičkových mechanických hodinkách. A není se čemu divit, protože jak tyto automatické, tak manuálně natahované přístroje si většina lidí spojuje s prvotřídní třídou, prestiží, uznáním a elegancí. Než se však rozhodnete pro automatické hodinky, je také důležité, abyste věděli, jak se o takový model starat, a to nejen z hlediska pravidelného čištění a údržby. V tomto průvodci se dozvíte základní tipy, jak správně odkládat a skladovat automatické hodinky.

Automatické hodinky a základy používání

Způsobů péče o hodinky a jejich hygieny je mnoho, počínaje způsobem nošení hodinek, čištěním a dezinfekcí jednotlivých částí a údržbou a výměnou opotřebovaných součástí pouzdra a strojku. To však není vše, co je třeba mít na paměti. Zejména pokud jde o automatické hodinky, tj. takové, jejichž chod závisí na otáčejícím se kyvadle poháněném pohybem ruky.

Jak se starat o automatické hodinky?

Při investici, a nezřídka se jedná o investici velkých finančních částek do hodinek, si každý přeje, aby jeho přístroj sloužil co nejlépe, nejpřesněji a co nejdéle. V ideálním případě by měl po mnoho let vypadat, jako by byl doslova právě zakoupen v showroomu. Z tohoto důvodu je třeba o mechanické a quartzové hodinky pečovat denně a přesně stanoveným způsobem. Nejen při nošení takového modelu na ruce, ale také při jeho skladování a ukládání do polic.

Správné skladování automatických hodinek

Všimněte si, že také poloha, do které automatické hodinky odkládáte, a způsob jejich skladování má obrovský vliv na jejich životnost, kvalitu mechanismu, četnost oprav a počet problémů, které se časem objeví. Jak můžete snížit riziko poškození automatického strojku a vzniku nežádoucích vedlejších účinků špatného skladování?

Co způsobuje poškození automatických hodinek?

Jistě víte, že automatický mechanismus se skládá z malých a především choulostivých součástek, které jsou vystaveny mnoha negativním vnějším vlivům. Přestože stále více hodinářských značek vybavuje své přístroje speciálními moderními systémy, které je před těmito poškozeními chrání, stále existuje riziko, že se hodinkám může něco zlého stát. Pády, nadměrné nárazy, náhlé změny teplot, působení magnetických polí a mnoho dalšího může mít značný vliv na kvalitu a přesnost chodu automatických hodinek.

Automatické náramkové hodinky - možná rizika a poškození

Jsme však toho názoru, že prevence je vždy lepší než léčba, proto se při skladování automatických hodinek vyvarujte:

  • místům vystaveným nárazům, včetně těch nezjistitelných, jako je pračka, dílna;
  • místůmdlouhodobě vystaveným slunci nebo mrazu, kde se hodinky zahřívají nebo ochlazují - slunný parapet nebo deska stolu, skříňka vedle radiátoru, police vedle lednice;
  • místa s vysokou vlhkostí, např. koupelny, sauny;
  • místa, kde je snadné hodinkyzmagnetizovat - neukládejte je v blízkosti notebooku, ledničky nebo jiných elektronických zařízení.

Automatické hodinky - do jaké polohy je uložit?

Přejdeme k tomu, kam a do jaké polohy odkládat automatické hodinky? Pokud hodinky po jejich sejmutí nebudete delší dobu nosit na zápěstí, je nejlepší je uložit do mírně zakulacené polohy. To odpovídá poloze, ve které se nosí na zápěstí. V takovém případě dobře poslouží speciální polštářek, který zachovává zaoblený tvar. Vhodným místem pro uložení automatických hodinek bude také jejich umístění do původní krabičky, ve které byly zakoupeny.

Správné umístění hodinek na speciálním polštářku

Na druhou stranu, pokud ji nemáte, protože přiznejme si, že se může stát všelicos, zejména pokud od jejich zakoupení uplynulo již několik let, není nic ztraceno. Tehdy přicházejí na pomoc sběratelské krabičky a pouzdra na hodinky. Nejenže pomohou uchovat vaše hodinky a šperky v bezpečí, ale také vnesou pořádek do vašich doplňků a příslušenství. Exkluzivní krabičky a organizéry Wolf jsou k dispozici v různých variantách - ve velikostech, barvách a s dalšími úložnými prostory.

Boxy s krabičkami, ale můžete uložit automatické hodinky v jiné poloze? To je záludná otázka, protože ano i ne. Samozřejmě se nic špatného nestane, pokud hodinky přes noc nebo na několik hodin během dne jednoduše položíte naplocho. Pro ukládání a odkládání hodinek na delší dobu však tato poloha není vhodná!

Nesprávné umístění hodinek na straně obálky, na korunce

Hodinky, a to nejen automatické, nepokládejte sklíčkem dolů, protože se mohou snadno poškrábat a jejich povrch znehodnotit. Zadruhé se vyvarujte odkládání hodinek na stranu obálky, na korunku. Nejenže je tak snadnější je srazit, ale korunka se může také poškodit a zlomit. A co víc, pokud je přístroj delší dobu položen na plocho nebo ve svislé poloze, může dojít k rozladění mechanismu, což má za následek jeho zpomalení nebo spěch a ukazování neaktuálního času.

Nenošené automatické hodinky - na co se vyplatí pamatovat?

Je také třeba mít na paměti, že hodinky s automatickým mechanismem musí být neustále v pohybu. Je proto prioritou, aby byl takový přístroj pravidelně nošen. I když je bezpečně uložen a řádně odložen, stačí, když si jej jednou za několik dní, než se vyčerpá rezerva chodu a zcela se zastaví, nasadíte na zápěstí a uvedete do pohybu.

Proč se tento postup používá? Pokud hodinky udržujete v chodu, máte jistotu, že maziva a oleje uvnitř pouzdra, které zaručují bezpečný a hladký chod jemného automatického strojku, nevyschnou a nezpůsobí vážné poškození.

Automatické hodinky na mužském zápěstí

A co když jednoduše nemáte možnost nosit automatické hodinky ani na vteřinu, protože jste odjeli na dovolenou a nechali jste přístroj doma? Nebo snad vaše sbírka hodinek obsahuje několik modelů s mechanickým automatickým nátahem a chcete se o ně náležitě starat?

V první řadě nezapomeňte hodinky udržovat natažené co nejdéle. Když odkládáte automatické hodinky, nevysouvejte korunku ani násilně nezastavujte strojek. Nenechávejte jej nenatažený. Nechte jej běžet po celou dobu. Za druhé investujte do zařízení, které splňuje všechny podmínky pro bezpečné uložení, do rotátoru.

Rotomat - správné skladování automatických hodinek

Rotátory jsou speciální zařízení, která zajistí automatickým hodinkám delší životnost. Jsou vybaveny mechanismy, které napodobují přirozený pohyb zápěstí. Hodinky umístěné ve speciálním bubnu se rovnoměrně otáčejí, čímž se zachovává účinnost a plynulost mechanismu, aniž by bylo nutné je pravidelně nasazovat na zápěstí.

Rotomat se osvědčí, ať už máte jedny automatické hodinky, nebo vlastníte prestižní sbírku s několika mechanickými přístroji. Zde se vyplatí vsadit na příslušenství k hodinkám Wolf a rotomaty. V nabídce jsou různé typy rotomatů s prostorem pro jedny až deset hodinek. Každý z nich je vyroben z vysoce kvalitních, prémiových materiálů, jako je dřevo, veganská kůže a hedvábí. Kromě toho mají zařízení podsvícený LCD displej, vestavěné programy, nastavitelné otáčení a patentovaný systém zamykání.

Rotátor pro automatické hodinky Wolf Roadster

Profesionální opravy automatických hodinek

Už víte, jak se o své automatické hodinky starat a jak je uchovávat. Nezapomeňte také na jejich pravidelnou údržbu. Pečujte o dobrý stav svých hodinek co nejdéle. V případě potřeby, ale i preventivně a pravidelně je nechte opravit u profesionálního hodináře, který provede odbornou kontrolu přístroje.


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.