30 dní se Suunto 9 Peak Pro - recenze

Suunto

30 dní se Suunto 9 Peak Pro - recenze

Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.

15 listopadu 2022

Suunto 9 Peak Pro jsou nejnovější sportovní hodinky finského výrobce. Značka je známá svým specializovaným vybavením pro milovníky aktivit. V posledních týdnech jsem měl možnost tuto novinku testovat, a tak vám sdělím své dojmy. Vítejte u recenze hodinek Suunto 9 Peak Pro.

Konstrukce sportovních hodinek Suunto 9 Peak Pro

Začněme sestavením. Podle výrobce je model Suunto 9 Peak Pro nejsilnější a nejlepší multisportovní hodinky s modulem GPS, které značka dosud vytvořila. A co na to říct - skutečně je. Pro testování jsem si vybral verzi All Black, protože jsem zjistil, že je nejuniverzálnější. Tloušťka pouzdra hodinek je necelých 11 mm, takže vypadají dobře i na dámském zápěstí. Nezatěžuje ruku a na svůj působivý obsah je překvapivě lehký. Zatímco při držení v ruce je hmotnost stále mírně patrná, na zápěstí se na ni zapomíná.

Konstrukce Suunto 9 Peak Pro

Řemínek je vyroben ze silikonu, což je podle mého názoru nejlepší řešení pro sportovní modely. Je měkký a příjemný k pokožce a snadno se čistí bez obav z poškození. Designéři mysleli i na praktičnost - po celé délce řemínku se táhnou otvory, díky nimž je rozsah nastavení opravdu velmi široký, což by mělo potěšit zejména majitele nestandardně malých a velkých zápěstí. Celek se zapíná klasickou sponou. Pásek je vybaven praktickým rychloupínacím systémem, který je však již standardní součástí většiny sportovních modelů.

Konstrukce Suunto 9 Peak Pro

Displej je krytý safírovým sklem. A opravdu to má význam. Testoval jsem již řadu sportovních hodinek a chytrých hodinek, takže mohu potvrdit odolnost tohoto typu skla. Intenzivně používaný model vypadá stále jako nový. Nosil jsem ji prakticky 24 hodin denně a 7 dní v týdnu a nejsou na ní žádné škrábance ani rýhy. A musím se přiznat, že jsem občas v běžných situacích něco zachytil nebo jsem se při tréninku pevněji chytil. Navíc jsem s hodinkami na ruce neustále spal, aniž by došlo k poškození zápěstí nebo samotných hodinek.

Na boční straně obálky jsou tři tlačítka, jejichž používání je intuitivní a praktické zejména při cvičení, kdy nechcete omylem kliknout na něco na dotykovém displeji.

Konstrukce Suunto 9 Peak Pro

Suunto 9 Peak Pro - baterie s extrémně dlouhou výdrží

Co baterie? Jak uvádí výrobce, tento model je vybaven nejúčinnější baterií ve srovnání s jinými sportovními hodinkami této velikosti. Nemám srovnání se všemi hodinkami dostupnými na trhu, ale rozdíl je patrný už jen při srovnání s předchůdcem Suunto 9 Peak. Při tréninku třikrát týdně se zapnutým 24hodinovým sledováním a upozorněními z telefonu vydrží hodinky bez zapnutých možností úspory energie v klidu zhruba týden a pů l.

Rychlé nabíjení funguje podle prohlášení - plné nabití baterie trvá jen asi hodinu. To je výhodné, když chcete sledovat svůj zdravotní stav a aktivitu.

Můj názor na vylepšení hodinek Suunto 9 Peak Pro

Hodinky Suunto 9 Peak Pro mají několik vylepšení, o kterých nyní řeknu několik slov. Za prvé, rozhraní. Ve skutečnosti běží velmi plynule, bez pádů nebo zadrhávání. Čas je dobře čitelný i při zhasnutém displeji. Nejsem odborník na design, ale jako uživatel mohu říci, že se menu pohodlně používá a vypadá prostě esteticky. Obzvlášť se mi líbil ciferník ve stylu rukopisu. Zprávy byly zjednodušeny, číslice jsou větší a kontrast je výraznější. O baterii jsem se již zmínil, výdrž, kterou jsem chválil na začátku, potvrzuje vojenský standard, takže otázka GPS zůstává. Model má dva další navigační systémy a může se připojit až k 32 jednotlivým satelitům, což výrazně zvyšuje přesnost měření. V terénu neběhám, ale po vyzkoušení na procházce v městském prostředí je rozdíl znatelný.

Novinkou jsou také dva sportovní režimy, šnorchlování a mořská panna, které jsem neměl možnost vyzkoušet, ale určitě se budou líbit příznivcům vodních sportů. Vodotěsnost hodinek je 100 metrů a můžete s nimi jít pod vodu až do hloubky 10 metrů. To znamená, že jsem si ji nemusel sundávat ani při sprchování, což je nesmírně pohodlné.

Těší mě také ekologický přístup značky, která nás otevřeně informuje o uhlíkové stopě hodinek Suunto 9 Peak Pro a prohlašuje, že energie potřebná k výrobě hodinek byla získána výhradně z obnovitelných zdrojů. Je potěšující vidět, že se situace konečně začíná měnit i v odvětví sportovních hodinek. Výrobce kompenzuje své emise CO2 výsadbou stromů v rámci projektu zalesňování v jihovýchodní Africe pomocí platformy Tree-Nation.

Sportovní funkce Suunto 9 Peak Pro

Nesportuji profesionálně, ale snažím se hýbat 3-4krát týd ně - pro posílení a pohodu. Nejraději cvičím jógu a chodím do posilovny. Mám rád dlouhé procházky. Na základě toho jsem vyzkoušel sportovní funkce na 9 Peak Pro. A o své činnosti jsem dostal bohatý soubor informací. Kromě standardní doby trvání nebo spálených kalorií hodinky také ukazují dobu potřebnou k zotavení, TSS, což je ukazatel toho, jak náročný byl trénink, EPOC, což je ukazatel intenzity cvičení, který se promítá do doby potřebné k odpočinku, a další záhadně znějící zkratku PTE, která udává, jaký vliv mělo cvičení na aerobní kondici. Na výběr je spousta režimů vhodných pro všechny, na které si vzpomenete. Můžete také přidat vlastní návrhy.

Jak se vám líbí zdravotní funkce hodinek Suunto 9 Peak Pro?

Obzvlášť mě potěšila možnost sledování spánku. Je to přesné a odráží se to v tom, jak se skutečně cítím, když vstanu. Hodinky ukazují délku odpočinku, délku hlubokého spánku, srdeční frekvenci a saturaci a počet probuzení. Odhaduje také procentuální kvalitu spánku. Za užitečné považuji také údaje o době zotavení po tréninku a standardní měření tepové frekvence a okysličení krve.

Suunto 9 Peak Pro recenze. Moje hodnocení

Suunto 9 Peak Pro jsou opravdu solidní sportovní hodinky, které potvrzují můj dobrý názor na značku jako celek. Model je pečlivě zpracován a estetický design jde ruku v ruce s funkčností, která jistě potěší nejednoho sportovce. Líbí se mi transparentnost, pokud jde o uhlíkovou stopu, komplexní údaje o školení a automatické aktualizace. Všichni fanoušci Suunto, kteří chtějí posunout sportovní zážitek na ještě vyšší úroveň, by měli být spokojeni. Jsem!


Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.