Šperky pro alergiky - na co si dát pozor

Zvědavost

Šperky pro alergiky - na co si dát pozor

Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.

24 dubna 2024

Při nákupu šperků se často řídíme estetickými i vizuálními hodnotami. Zapomínáme, jak důležitý je materiál, z něhož je vyroben. Zvláště pokud se potýkáme s kožními alergiemi, které jsou v dnešní době běžné. Abychom se vyhnuli zklamání a nepříjemným následkům alergie, poradíme vám, na co se zaměřit při výběru šperků pro alergiky.

Proč mohou být šperky alergenní?

Proč mohou šperky způsobovat alergie? Viníkem je především nikl. Odhaduje se, že na tento kov je alergických přibližně 15 % populace. Senzibilizace je mnohem častější u žen než u mužů. Někteří vidí souvislost mezi hormonálními poruchami, abnormálním metabolismem železa a alergií na tento chemický prvek. Těžké alergické reakce postihují stále více lidí na celém světě, včetně dokonce malých pětiletých dětí. Problém uznala WHO i Evropská unie, která zavedla omezení používání niklu v klenotnických materiálech. Byly zavedeny přísné normy, které umožňují stanovit míru uvolňování niklu z předmětu, který přichází do styku s pokožkou. Tato hodnota je až 0,5 µg/cm2 za týden a u špendlíků až 0,2 µg/cm2 za týden. Evropský výbor pro normalizaci může zadat kontrolní zkoušky, aby ověřil, zda společnosti dodržují nařízení Komise (ES) č. 552/2009 ze dne 22. června 2009.

Dámské šperky ze zlata a drahých kamenů Bonore

Existují šperky, které nejsou alergenní?

Existují šperky, které nejsou alergenní? Naštěstí ano, existuje. Klíčem k výběru je zvolit správný materiál, ze kterého je vyroben. Předpokládá se, že zlato a stříbro by neměly být alergenní. Je však třeba mít na paměti, že v tomto případě je rozhodující vzorek. Pokud se rozhodneme pro výrobky ze stříbra, měli bychom zvolit vzorek 925. Ten obsahuje celých 92,5 % ryzího kovu a zbytek tvoří další kovy, které mají pozitivně ovlivňovat trvanlivost a tvrdost slitiny. Podobná situace je i u zlata. Měli bychom však mít na paměti, že zlato v ryzí podobě je velmi měkké, takže obsah ostatních kovů ve slitině musí být o něco vyšší. Nejlepší volbou je vzorek 585 (nejlepší poměr ceny a kvality) nebo 750 (o něco dražší), který je však náchylnější k poškození a deformaci.

Dámské zlaté prsteny s diamanty Bonore

Výbornou volbou pro alergiky jsou také šperky z titanu, k jehož vlastnostem patří lehkost a matný povrch. Čistý titan je 100% antialergenní. Zajímavé je, že bylo zaznamenáno pouze 0,1 % alergických reakcí. Dalším materiálem, který s oblibou používá nejen šperkařský, ale i lékařský průmysl, je nerezová ocel, známá jako chirurgická ocel. Navzdory obsahu niklu a chromu je bezpečná; podle studií je množství niklu, které se dostává do těla v nerezové oceli 316L, pouhých 0,01 μg/cm²/týden. Dosud bylo zjištěno pouze 0,1 % alergických reakcí na tento kov. Mějte však na paměti, že i ten nejvíce antialergický materiál může za určitých podmínek vyvolat kožní reakci. Vyvarujte se nošení šperků v sauně, při cvičení nebo v horkých dnech. Při vystavení horku se kůže potí a je náchylnější k odřeninám, poškození.

Bonore náhrdelníky s drahými kameny pro ženy

Zlaté šperky Bonore - elegantní volba pro alergiky

Bonore je značka specializující se na tvorbu exkluzivních zlatých šperků. Naprostá většina výrobků této značky je vyrobena ze zlata ryzosti 585 - co to znamená? Obsah ryzího zlata ve slitině dosahuje až 58,5 %. Díky tomu je vzorek zlata 585 odolný a tvrdý. Dodejme, že ryzí zlato je příliš měkké a poddajné, proto se mísí s jinými kovy. Zlato této kvality by také nemělo být alergenní, což je důležitá informace pro alergiky. Pokud toužíte po kvalitních dámských špercích, vyberte si ty vyrobené ze zlata ryzosti 585. Mezi širokou nabídkou společnosti Bonore najdete řetízky, přívěsky, náhrdelníky, náramky a celou řadu prstenů, včetně zásnubních prstenů s diamanty.

Dámské prsteny značky Bonore ze zlata a drahých kamenů

Šperky Sif Jakobs - podle přísných norem

Sif jakobs je kodaňská značka, která vytváří ultraženské, moderní šperky v lehce skandinávském stylu. Návrhářka, která je zároveň zakladatelkou značky, si dala záležet na vysoké kvalitě výrobků. Proto do sídla společnosti pravidelně dojíždějí zástupci společnosti Force Technology, která patří k uznávanějším technologickým poradenským společnostem v Dánsku. Normy, které značka přijala, jsou přísnější než mezinárodní standardy. To znamená, že ve špercích Sif Jakobs se nevyskytuje nikl, což potvrzují i výsledky kontrol. Můžete se tedy těšit ze svých oblíbených náušnic, třpytivých náramků nebo koktejlových prstenů bez obav o své zdraví.

Coeur de Lion - "ruční výroba v Německu"

Při výběru šperků pro alergiky nesmíme zapomenout na německou značku Coeur de Lion. Jejich šperky jsou mimořádně krásné, pestrobarevné a poutavé. Prakticky každá fáze výroby, včetně konečné kontroly kvality, probíhá v jejich sídle ve Stuttgartu. Šperky, které splňují požadavky a normy, nesou značku kvality. Kvalitu potvrzuje i přiložený certifikát pravosti. Pokud chcete mít jistotu, že jsou vaše šperky v bezpečí, a na druhou stranu sníte o designovém náhrdelníku, pak bude Coeur de Lion naprosto ideální volbou.

Kolekce šperků značky Coeur de Lion pro sezónu FW23

Oslňte šperky vhodnými pro alergiky

Už se nemusíte bát, že by se vám po nošení oblíbeného náhrdelníku objevila na krku nevzhledná alergie. Díky mezinárodním normám i povědomí o značce je stále více výrobků bez obsahu niklu. Nošení šperků se tak stává čistým potěšením. V našem internetovém a kamenném obchodě najdete široký výběr dámských a pánských šperků i hodinek pro alergiky.


Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.