Probuďte se do jara s novým budíkem. Nezapomeňte si změnit čas!

Zvědavost

Probuďte se do jara s novým budíkem. Nezapomeňte si změnit čas!

Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.

23 března 2023

První jarní den je za námi. Před námi je přechod ze zimního na letní čas. Díky změně času si budeme moci užívat slunce ještě déle. Posunutí hodinové ručičky dopředu nás bohužel připraví o hodinu blaženého spánku. Co můžete udělat, abyste se vyhnuli nepříjemnému rannímu vstávání? Investujte do hodinek s budíkem. Poradíme vám, zda je lepší zvolit klasický budík, nebo zda budou výhodnější náramkové hodinky s funkcí odložení.

Kdo přišel s nápadem měnit čas a proč?

Jako první přišel s myšlenkou změny času Benjamin Franklin. Podle něj by to bylo ekonomicky výhodné. Poukazoval na snížení spotřeby svíček a zvýšení lidské výkonnosti. Rytmus člověka by se měl shodovat s rytmem dne, v tomto případě s východem a západem slunce. Tato teze byla ignorována, znovu se k ní vrátil vědec George Vernon Hudson a poté William Wiletto. V obou případech se tématem nezabýval.

Budíky

Komu tedy vděčíme za změnu času? Odpověď zní: Němci. Během probíhající války se hledaly úspory. Změna času byla považována za způsob, jak výrazně snížit spotřebu zdrojů. Kdy se poprvé měnily hodiny? K první změně času došlo 30. dubna 1916, kdy byly hodiny posunuty o hodinu dopředu. Stalo se tak na území Říše, Rakouska-Uherska a také na okupovaných územích Polska a Balkánu. Dalšími zeměmi, které rozpoznaly potenciál této myšlenky, byly Velká Británie a Spojené státy.

Kdy se zastaví hodinky?

Kdy se mění čas? To se děje dvakrát ročně. Se zimním časem se loučíme na konci března. Poté přecházíme na letní čas. Další změna času proběhne v noci z 25. na 26. března. V noci na dnešek posuneme ručičku o hodinu dopředu z 2:00 na 3:00. Podruhé se rozloučíme s letním časem, a to koncem října. Tentokrát přecházíme na zimní čas. Ručičky hodin posuneme z 3.00 hodin zpět na 2.00 hodiny, čímž získáme hodinu spánku navíc.

Budík

V dnešní době už nemá změna času takové opodstatnění a podporu jako před sto lety. Úspory, které z ní vyplývají, jsou zanedbatelné nebo žádné. Vědci i lékaři bijí na poplach, že střídání času má negativní dopad na lidský organismus. Za prvé destabilizuje denní rytmus, za druhé zvyšuje nespavost a za třetí výrazně zvyšuje výskyt metabolických onemocnění. Proto se stále častěji diskutuje o jejím zrušení. Evropský parlament již pro takovou změnu hlasoval v roce 2019. Konečné datum poslední změny však zatím nebylo uvedeno.

Jak si správně seřídit hodinky?

Už víme, kdy se mění letní čas na zimní a zimní na letní. Otázkou zůstává, jak to udělat správně. Nejlépe to mají majitelé chytrých hodinek a hodinek s rádiovou synchronizací. Změna probíhá automaticky, stejně jako na mobilních telefonech nebo počítačích. U ostatních hodinek se jedná o jednoduchý postup. Nezapomeňte pohybovat ukazatelem pouze dopředu - opačný pohyb by mohl poškodit quartzový i automatický mechanismus. Vytáhněte korunku, přesuňte ji do polohy určené pro změnu času, poté ji otočte a nakonec, až nastavíte správný čas, ji stiskněte.

změna času

Příběh prvního budíku

Myšlenka prvního budíku ve smyslu zařízení, které zvukově signalizuje požadovaný čas, se zrodila již ve starověku. Za tuto myšlenku vděčíme samotnému Platónovi. Ten vytvořil vodní hodiny opatřené píšťalou. Vzduch, který unikal z vnitřní nádrže, procházel píšťalou v určitý čas v podobě zvukového signálu. Od té doby se budíky samozřejmě silně vyvinuly. V průběhu doby se měnila různá řešení od přirozených, jako byl kohout na venkovských usedlostech, až po služby profesionálního klepadla, tedy člověka, který za svítání klepal lidem na okna. Tento nápad se však neujal. Impulsem k vytvoření účinného zařízení pro signalizaci času se stala průmyslová revoluce. Vždyť dochvilnost byla na prvním místě. První mechanický budík vyvinul Levi Hutchins v roce 1787. Zařízení mělo jednu nevýhodu, zvonilo pouze ve čtyři hodiny ráno. O krok dál se posunul Francouz Antoine Redier. O šedesát let později vytvořil mechanický budík, který zvonil kdykoli.

kiedy změna času

Tradiční budík versus náramkové hodinky s budíkem

Tradiční budík nebo náramkové hodinky s budíkem? Ještě nedávno takové dilema nikdo neřešil. Díky rychlému technologickému vývoji jsme získali řadu moderních řešení. Pro tradicionalisty nabízíme fantastické budíky Seiko. Mezi funkce, kterými jsou vybaveny, patří: budík, funkce odložení, nastavení vlastního zvuku i hlasitosti budíku, vestavěný mikrofon (v závislosti na modelu) a funkce autostop. Čím se ještě odlišují? Fungují na základě osvědčeného quartzového mechanismu Seiko. Kromě toho mají zajímavý design a dobře čitelný ciferník a podsvícení. Budík má své výhody, když ráno spěcháme, pouhým pohledem nebo nastavením budíku přesně víme, že je nejvyšší čas opustit dům.

 Budík Seiko QHK047K

Existuje ještě jedno řešení, které funguje jak v domácnosti, tak mimo ni. Řeč je samozřejmě o náramkových hodinkách s rozsáhlým alarmem. Za prvé, můžete si nastavit tradiční budík. Za druhé, mnoho modelů má funkci odložení, ale to není vše. Mnoho hodinek, stejně jako chytrých hodinek, má zabudovaný časovač, takže budík zazní ve zvolený čas. Už nikdy nezapomenete na zvláštní nebo opakující se události. Hodinky, jako jsou například hodinky Casio G-SHOCK Original Metal Covered Street Spirit Special Edition, jsou navíc vybaveny multialarmem se čtyřmi režimy: 1) denní alarm, který se aktivuje každý den ve stejný čas, 2) datumový alarm, např. pro připomenutí narozenin, 3) měsíční alarm, který se aktivuje každý měsíc v určitý den a čas, a 4) denní alarm nastavený na jeden měsíc. Mezi doporučené značky s funkcí budíku patří např: Suunto, G-SHOCK, Garmin, Garett nebo Polar.

Casio G-SHOCK Original Metal Covered Street Spirit Special Edition

Probuďte se na jaro s budíkem

Mnoho věcí, včetně času, nemůžeme ovlivnit, ale s klasickým budíkem, stejně jako s náramkovými hodinkami s budíkem, můžeme být vždy včas. Pomohou nám nejen s probuzením, ale také nám připomenou důležité události. A vy patříte mezi tradicionalisty, nebo se raději spoléháte na náramkové hodinky?


Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.