Vintage styl v kombinaci s moderními trendy - nejnovější chronograf Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph

Seiko

Vintage styl v kombinaci s moderními trendy - nejnovější chronograf Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

01 srpna 2023

Japonská značka Seiko je od svého vzniku známá svými neobvyklými a inovativními designy. V roce 1969 se první quartzové hodinky na světě ukázaly být skutečnou revolucí a o necelých třicet let později se na trhu objevily hodinky založené na kinetické technologii. Mezitím značka uvádí na trh nový model z oblíbené řady Prospex, který zaujme neobvyklým ciferníkem.

  • Seiko rozšiřuje řadu Prospex Speedtimer o 4 nové modely.
  • Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph jsou modely připomínající historické modely značky, vybavené pokročilým solárním mechanismem.
  • Všechny nové modely budou k dispozici v obchodě Hodinkovna.cz.
  • Více informací o hodinkách naleznete na našem blogu.

Solární král silnic aneb nové hodinky Seiko Prospex Speedtimer

V polovině letošního roku oznámila společnost Seiko vydání nového modelu patřícího do řady Prospex Speedtimer. Modely této řady jsou vybaveny stopkami, které stylově připomínají historické modely značky, jako je například Seiko 5 Sports Speed-Timer. Nová kolekce pro léto 2023 zahrnuje model Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph, který je vybaven novým mechanismem s neobvyklým uspořádáním ukazatele inspirovaným kolekcí Sportura SLQ s mechanismem 9T82. Stejně jako model Sportura má model Prospex Speedtimer 1/100 sec ručičky umístěné na čtyřech nezávislých dílčích číselnících.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph ciferník

Solární chronograf Prospex Speedtimer 1/100 sec se speciálně navrženým číselníkem.

Ciferník hodinek Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph obsahuje 4 menší ciferníky. Ve spodní části ciferníku se nachází dílčí ciferník, ze kterého lze odečíst hodiny a minuty. Po přepnutí hodinek do režimu stopek a jejich aktivaci se tyto ručičky seřadí nad sebe a poté fungují jako jeden ukazatel, který se pohybuje současně. Na 12. hodině se nachází vteřinová ručička stopek, vlevo jsou vidět desetiny sekundy a šipka vpravo ukazuje setiny sekundy. Indexy a ručičky jsou potaženy technologií LumiBrite. Celý ciferník je chráněn před poškozením safírovým sklem.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph detailní záběr číselníku

Výrazný design solárního chronografu Prospex Speedtimer 1/100 sec.

Nové modely Seiko Prospex Speedtimer mají snadno čitelné ciferníky pro rychlé odečítání času a měřeného času. Jak se ukazuje, jsou také pohodlnější na nošení. Předchozí modely Sportura měly velké, pevné obálky. Hodinky z nové kolekce mají ocelová pouzdra o průměru 42 milimetrů a výšce pouhých 48,3 milimetrů. Nové hodinky mají tři tlačítka umístěná na 2., 8. a 10. hodině a korunku na 4. Charakteristický tvar písmene X, ve kterém jsou tlačítka uspořádána, a uspořádání dílčích ciferníků na ciferníku dělají z tohoto modelu jedinečný model, který je okamžitě rozpoznatelný.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph na ruce

Pokročilý strojek Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph

Víčka modelů jsou šroubovací a nesou označení vodotěsnosti, materiálu pouzdra, použitého mechanismu a antimagnetismu. Všechny 4 modely jsou vybaveny ocelovými náramky se sportovním vzorem článků uspořádaných do 3 širokých řad. Hodinky Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph jsou založeny na strojku 8A50 poháněném sluneční energií. V hodinkách Seiko názvy strojků začínající číslicí 8 obvykle označují vysoce pokročilé konstrukce využívající převratná řešení. Nejinak je tomu i v tomto případě. Stopky dokáží měřit 60 minut a nejpůsobivějším prvkem je 1/100 vteřinové ručičky umístěné na 2:30 hodin, která se při aktivaci stopek pohybuje tak rychle, že se lidskému oku rozmazává. Solárně napájený strojek 8A50 má rezervu chodu 6 měsíců.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ007P1

Solární chronograf Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec je k dispozici ve čtyřech verzích.

Zpočátku budou k dispozici 4 barevné varianty hodinek Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph. Dvě z nich budou určeny pro stálou výrobu a dvě z nich budou limitované verze v počtu do 4 000 kusů. Prvním modelem z nové řady je Seiko Prospex Speedtimer SFJ001P1. Používá barevné schéma zvané panda, což je takové, kde jsou ciferníky bílé nebo stříbrné a dílčí ciferníky černé.

Seiko Prospex Speedtimer SFJ001P1

Naproti tomu model Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ003P1 má číselník i dílčí ciferníky v černé barvě.

Seiko Prospex Speedtimer SFJ003P1

HodinkySeiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ005P1 jsou sběratelským exemplářem a poctou hodinkám z 90. let 20. století. Barevné provedení hodinek odkazuje na dobu minulou - číselník je hnědý, dílčí ciferníky jsou černé, ručičky stopek jsou červené a nápisy bílé. Celek je uložen v obálce s černým rámečkem. Model je limitován počtem 4 000 kusů.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ005P1

Hodinky Seiko Prospex Speedtimer na mistrovství světa v atletice v Budapešti!

HodinkySeiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ007P1 jsou modelem limitovaným na 4 000 kusů a věnovaným 19. mistrovství světa v atletice. Jedná se o celočernou variantu - s černým obalem, náramkem a číselníkem. Na rámečku je vyobrazeno logo a název akce, skutečnost, že Seiko na akci působí jako časoměřič, a informace o čísle kusu. Stojí za zmínku, že od podpisu sponzorské smlouvy se Světovou atletikou v roce 1985 byla společnost Seiko oficiální časomírou nejprestižnější atletické soutěže světa již 18krát po sobě.

Seiko Prospex Speedtimer 1/100 Sec Solar Chronograph SFJ007P1


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.