Mechanismus Newton od společnosti Festina. Průlom ve švýcarské hodinářské technologii

Festina

Mechanismus Newton od společnosti Festina. Průlom ve švýcarské hodinářské technologii

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

23 listopadu 2023

Když se řekne švýcarské hodinky, vybaví se nám přesnost, tradice a bezkonkurenční kvalita. Festina, jedna z předních značek hodinářského průmyslu, v této tradici pokračuje uvedením svého nejnovějšího strojku Newton. Je výsledkem dlouholetého výzkumu a vývoje a spojuje vynikající technologii s elegantním designem. V tomto článku se seznámíme s historií a jedinečnými vlastnostmi mechanismu Newton, který představuje kvintesenci švýcarského hodinářského řemesla.

 

Historie a výroba mechanismu Newton - jak se Soprod stal srdcem společnosti Festina Goup?

Soprod, renomovaná švýcarská značka specializující se na výrobu hodinových strojků, byla v roce 2008 začleněna do skupiny Festina Group, jedné z největších hodinářských společností na světě. Toto strategické spojení umožnilo oběma společnostem upevnit své silné stránky a rozšířit výrobní kapacity.

Spojením se společností Festina se společnost Soprod stala nedílnou součástí výrobního procesu všech typů hodinových strojků. Díky šesti závodům ve Švýcarsku je skupina Festina schopna vyrábět všechny potřebné součásti - od dílčích sestav, jako jsou skluzová kola, kotvy skluzů a válečky pružin, až po kritické součásti, jako jsou vyvažovací kola a napínací pružiny.

Největším úspěchem společnosti Soprod pod křídly společnosti Festina však bylo vytvoření mechanismu Newton. Po třech letech intenzivní práce byly hodinky oficiálně uvedeny na trh v březnu 2020.

 

Exkluzivně švýcarský - jak mechanismus Newton definuje nové standardy v hodinářství?

Miguel Rodriguez, majitel skupiny Festina, měl vizi vytvořit automatický strojek, který nejen dokonale zapadá do švýcarských standardů, ale zároveň vyniká moderním designem.

Společnost Soprod nám tak představuje mistrovské dílo přímo z Jury, srdce švýcarského hodinářského řemesla - spolehlivý a krásně vypadající strojek, který kombinuje klasiku s inovativním přístupem. Mechanismus Newton nejenže zaujme svou přesností, ale nabízí také vynikající poměr ceny a výkonu. V konkurenčním světě mechanismů bylo hlavním cílem společnosti Soprod odlišit se "neochvějnou spolehlivostí", což se jí bezesporu podařilo. Tato kombinace vášně, dědictví a inovativního myšlení je důkazem, že Švýcarsko zůstává v čele světové hodinářské výroby.

 

Mechanismus Newton v hodinkách Festina Swiss Made

 

Inovace a design - technické přednosti strojku Newton

Mechanismus Newton je avantgardní kombinací technické inovace a jemného designu. Jeho průměr 11 1/2" (25,6 mm) a výška 4,6 mm z něj činí kompaktní a přitom přesný vernier. Je vybaven třemi ručičkami: vteřinovou, minutovou a hodinovou, které přesně měří čas díky automatickému jednosměrnému nátahu s možností ručního natahování.

Klíčovým prvkem mechanismu je švýcarský pákový strojek s 23 drahokamy. Tvoří základ spolehlivosti, která je pro každé špičkové hodinky nezbytná. Navíc s rezervou chodu 44 hodin při frekvenci 4 Hz (28 800 vph) a přesností 4s ± 4 nastavitelnou v 5 polohách TOPFLIGHT poskytuje Newton bezkonkurenční přesnost.

Důležitou roli zde hraje také prezentace mechanismu Newton. Modré šroubky, krásný rotor z růžového zlata a zjednodušený design můstků zdůrazňují jeho moderní charakter. Díky technologii INCABLOC s dvojitou kuželkou a průchozímu vyvažovacímu můstku je navíc mechanismus mimořádně odolný vůči všem druhům otřesů, což je pro každodenní používání zásadní.

Co však mechanismus Newton skutečně odlišuje, je patentovaná technologie umístění vyvažovací pružiny a cívky v zadní části systému. Tento inovativní přístup ke konstrukci podtrhuje jedinečnost mechanismu i celé značky Festina v hodinářském světě.


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.