Hodinky s kostrou a poloskeletonem - elegance v nejlepším světle

Zvědavost

Hodinky s kostrou a poloskeletonem - elegance v nejlepším světle

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

04 srpna 2023

Klasické hodinky s tradičním designem dokážou zaujmout svým krásným vzhledem a jsou ozdobou každodenního i formálnějšího oblečení. Existují však modely hodinek, které se vymykají obvyklým konvencím, a jsou proto mnohem poutavější než typické hodinky. Seznamte se s obzvláště módními skeletonovými a poloskeletonovými přístroji.

Co jsou hodinky skeleton a poloskeleton?

Oblíbeným prvkem současných hodinek je malé, obvykle kruhové otevřené okénko se srdíčkem na ciferníku. Umožňuje vidět část vnitřku přístroje. Poloskeletonové a skeletonové hodinky jdou v tomto ohledu ještě o krok dál. Pod sklíčkem se nachází průhledný ciferník, který odhaluje téměř celý mechanismus hodinek (především ručně natahované a automatické strojky). Může se stát, že takové hodinky nemají ciferník vůbec, v takovém případě se používají otevřené (a obvykle speciálně zdobené) můstky, které odhalují co nejvíce. Pro zvýšení efektu průhlednosti se používá také průhledné víčko. Samotný název skeleton znamená v angličtině kostra - skeletonové hodinky jsou jednoduše hodinky s viditelnou kostrou.

kostry.jpg

Skeleton vs. poloskeleton

Jaký je rozdíl mezi hodinkami s poloskeletem a "plným" skeletem? Ty první mají průhledný ciferník, ale jsou opatřeny tradičním zadním krytem. V některých případech používají výrobci název "semi skeleton" pro označení přístrojů, které mají pouze otevřené okénko na srdce. Stojí za to připomenout, že i skeletonové modely někdy používají číselník, který je pouze částečně neprůhledný, a v takovém případě neprůhledná část obvykle obsahuje hodinové indexy; případně také další označení, jako jsou tachymetrické nebo telemetrické stupnice. Ačkoli však taková zařízení odhalují méně, nemusí být nutně méně nápadná. Tyto typy pánských a dámských modelů od špičkových výrobců patří ke špičce hodinářského designu.

Skeletonové hodinky

Hodinky s průhlednými ciferníky a lunetami nabízejí ve svých kolekcích přední výrobci - mezi nimi italský Locman, německý Carl von Zeyten nebo americký Fossil. Vybrali jsme tři příkladné modely, které vás mohou oslovit!

Hodinky Locman Skeleton Automatic

Hodinky Locman Skeleton Automatic 0538A20S-00ANSKPB jsou netradiční pánské hodinky, které se vyznačují právě skeletonovým ciferníkem. Přes safírové sklíčko chránící ciferník lze obdivovat krásně zdobený automatický strojek. Obal je vyroben z titanu a je spárován s modrým koženým řemínkem. Tento model jistě upoutá pozornost všech milovníků hodinářského umění. Vodotěsnost do 10 atmosfér poskytuje ochranu při plavání na hladině.

kostra lokomotivy

Hodinky Carl von Zeyten Neukirch Skeleton Automatic

Pánské hodinky Carl von Zeyten Neukirch Skeleton Automatic CVZ0005GBL jsou kvalitně zpracovaný model s elegantním designem. Skládá se z kulatého pouzdra ze žlutého zlata a tmavě modrého řemínku z přírodní kůže. Ciferník typu skeleton je ponechán ve stejné tmavě modré barvě. Je chráněn minerálním sklíčkem, které je odolné proti rozbití. Hodinky mají průhledný rámeček, přes který je možné pozorovat činnost automatického strojku kalibru 415, který nese 22 drahokamů. Hodinky jsou vybaveny ručičkami s luminiscenčním povrchem, ukazatelem druhého časového pásma (duální čas) a ukazatelem denního a nočního času.

carl von zeyten skeleton23

Hodinky Fossil Carlie Skeleton

Půvabné dámské hodinky Fossil Carlie Skeleton ME3250 upoutají pozornost svým elegantním zlatým designem. Tento model se vyznačuje skeletonovým ciferníkem, přes který můžete obdivovat práci automatického strojku uloženého v ocelovém pouzdře zlaté barvy. Víčko hodinek je průhledné, což jim dodává ještě větší eleganci. Síťovaný náramek se dokonale přizpůsobí zápěstí a pohodlně se nosí.

fosilní kostra23

Prohlédněte si hodinky i vy!


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.