140. výročí hodinek Alpina poctěno hodinkami Alpiner Extreme s neobvyklým kalibrem

Novinky

140. výročí hodinek Alpina poctěno hodinkami Alpiner Extreme s neobvyklým kalibrem

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

20 dubna 2023

Značka Alpina byla jedním z vystavovatelů na prestižním veletrhu Hodinky a zázraky ve Švýcarsku, kde slavila 140. výročí svého založení. Během této akce Alpina poctila svou návštěvou jednu ze svých výkladních řad, hodinky Alpiner Extreme Automatic a Alpiner Extreme Regulator Automatic, z nichž každá je limitována edicí 888 kusů.

  • Společnost Alpina obnovila výrobu řady Alpiner v roce 2022. V roce 2023, v rámci akce Hodinky a zázraky, představila další díl této ikonické kolekce.
  • Novinkou je vzácný mechanismus Regulator, který ukazuje čas na třech různých indexech.
  • Design všech modelů zdobí detaily symbolizující zasněžené vrcholky švýcarských hor.
  • Více informací o hodinkách najdete na našem blogu

Co je nového v řadě Alpina Alpiner?

Hlavní novinkou je použití ocelového náramku u tří modelů. O předchozím uvedení jsme psali v článku . A tak se nástupcem modelu AL-525FWT4AE6 staly hodinky Alpina AL-525G4AE6B a AL-525TB4AE6B. Výstavní novinkou hodinek Alpiner Extreme Regulator Automatic, které zazářily na veletrhu Hodinky a divy, je použití nové verze vzácné kompilace - kalibru AL-650 Automatic Regulator. Alpina je pravděpodobně jednou z posledních firem, které jej ještě vyrábějí.

Salon Alpina Swiss Made Hodinky a zázraky

Regulátor v řadě Alpiner Extreme Regulátor Automatic

Regulátor znamená, že každá stupnice přiřazená určité ručičce umožňuje odečítat jinou hodnotu. Je tak použito velmi výrazné uspořádání tří sčítačů: hodinová ručička na dílčím ciferníku na 10. hodině, sekundová ručička na dílčím ciferníku na 6. hodině a minutová ručička, která funguje prostřednictvím hlavní minutové ručičky. Toto uspořádání je ve skutečnosti velmi intuitivní a snadno použitelné a jeho podoba vzbuzuje velkou zvědavost nejen u samotného nositele hodinek. Oceňována je zejména jeho rychlost čtení. Při čtení zprava doleva se minuty a hodiny zobrazují okamžitě, zatímco při čtení nahoru dolů se zobrazí přesné minuty spolu se sekundami. O to se stará kalibr AL-650 ( 28 800 vph). Verze Alpiner Extreme Automatic se třemi nátahy používají kalibr AL-525 (28 800 vph). Obě verze automatu mají 38hodinovou rezervu chůze - dostatečnou na to, abyste se mohli vydat na horské vrcholy.

Hodinky Alpiner Extreme Regulator s automatickým ciferníkem

Zasněžené vrcholky hor zachycené v detailu Alpina Alpiner

Hodinky Alpina si na ciferníku zachovaly charakteristický znak řady Alpiner Extreme: trojúhelníkový motiv, který čerpá inspiraci z loga společnosti a odkazuje na zasněžené vrcholky hor. Tento detail použila také na protizávaží vteřinové ručičky verze Alpiner Extreme, které již známe z jiných hodinek Alpina Alpiner. Na regulátoru i tříručičkové verzi jsou aplikovány všechny hodinové značky, které jsou stejně jako ručičky vyplněny bílou luminiscenční vrstvou. Ocelové pouzdro, ručičky a vteřinová ručička mají leštěnou povrchovou úpravu. Korunka na 3. hodině je opatřena vroubkovanou gumovou vložkou pro snadné uchopení. Velikost pouzdra v obou verzích je 41 mm x 42,5 mm a vodotěsnost 20 ATM.

Hodinky Alpiner Extreme Automatic verze 2023


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.