Tachymetr - změřte si rychlost pomocí hodinek!

Zvědavost

Tachymetr - změřte si rychlost pomocí hodinek!

Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.

28 dubna 2023

Přemýšleli jste někdy o tom, jak si pomocí hodinek snadno a rychle změřit průměrnou rychlost chůze? Možná to na první pohled zní poněkud abstraktně, ale ujišťuji vás, že tomu tak není :). I kdybyste až dosud nevěděli, že hodinky mohou takové měření provádět, určitě jste se setkali, a nejednou, s názvem odkazujícím na tuto jednu konkrétní funkci. O jakou funkci se jedná?

Funkčnost hodinek s tachymetrem

Tachymetr, jak je zde označován, je znám i pod jinými názvy. Pravděpodobně jste již nejednou a nejednou slyšeli jeho další označení, jako například tachometr, tachymetr/stupnice tachymetru nebo rychloměr. Nyní zbývá jen odpovědět na otázky: Co je to tachymetr? Jak tato funkce funguje? A ve kterých hodinkách se nejčastěji vyskytuje? Podívejte se na to!

Funkce tachymetru v hodinkách Tissot

Tachymetr - co je to za funkci?

Tachymetrv hodinkách je funkce, která se vždy vyskytuje ve spojení s chronografem. Pokud se podíváte na hodinky pouze s těmito dvěma komplikacemi, zjistíte, že chronograf není nic jiného než dva nebo tři dílčí ciferníky. Naopak tachymetr pak bude uveden v podobě další stupnice spolu s číselným odstupňováním.

Výrobci ji obvykle umisťují na určené místo buď na vnějším ciferníku, což je luneta připevněná k pouzdru a obklopující sklíčko hodinek, nebo na vnitřním ciferníku umístěném přímo pod sklíčkem či přímo na vnější části číselníku.

Funkce tachymetru v hodinkách Yema Rallygraf Panda Leather

Tachymetrická stupnice umožňuje snadno určit rychlost pohybu jakékoli osoby nebo pohybujícího se objektu na vzdálenost jednoho kilometru. Tuto hodnotu lze znázornit v různých metrických jednotkách - kilometrech za hodinu (km/h nebo kph), mílích za hodinu (mph) nebo jiné jednotce. Posledně jmenovaný příklad je však spíše méně častý.

Jak funguje tachymetr? Jak se měří pomocí tachymetru?

Již přesně víme, co je to tachymetr/tachometr. Zbývá tedy zjistit, jak přesně tato funkce funguje a jak se s ní měří. Pokud chcete zjistit svou rychlost například na vzdálenost 1 000 metrů, stačí při rozjezdu zapnout chronograf. Ukazatel těchto analogových stopek změří uplynulý čas. Jakmile dosáhnete cíle, tedy po ujetí 1 kilometru, zastavte chronograf a podívejte se na stupnici tachymetru. Díky číselnému odstupňování odečtete průměrnou rychlost právě ujeté trasy. Pokud tedy urazíte předpokládanou vzdálenost 1 000 metrů za 20 sekund, tachymetr vám ukáže, že jste jeli rychlostí 180 km/h.

Hodinky Atlantic Timeroy s tachymetrem

Totéž platí, pokud chcete provést stejné měření, ale na kratší vzdálenosti. Řekněme, že tentokrát se jedná například o 100 metrů. Postupujte stejně jako na začátku. Spusťte chronograf na startu a ihned zastavte, protože jste v cíli. Poté proveďte jednoduchý výpočet, přičemž předem počítejte s tím, že 100 metrů, které jste urazili, je 1/10 celé stupnice (1 km). Pokud jste tedy tuto vzdálenost urazili také za 20 sekund, tachymetr bude opět ukazovat 180 km/h. Tentokrát je však třeba tento výsledek vydělit deseti, a to kvůli již zmíněné hodnotě 1/10 stupnice. Po rychlém výpočtu již víte, že jste ujeli vzdálenost 100 m průměrnou rychlostí 18 km/h.

Které hodinky mají funkci tachymetru?

Vedle funkce chronografu jetachymetr druhou komplikací, kterou výrobci rádi používají u sportovních hodinek, zejména leteckých, automobilových a modelů určených pro běžce, chodce a sportovce. Často tachymetrická stupnice pomáhá získat lepší výkony na závodech nebo pomáhá sportovcům efektivně se připravit na automobilové, cyklistické, koňské a jiné závody. Kolik disciplín, tolik tachymetrických sportovních hodinek.

Hodinky AVI-8 P-51 Mustang Hitchcock s tachymetrem

Sportovní hodinky, letecké hodinky, automobilové hodinky - v každé z těchto kategorií najdete modely vybavené právě zmíněnou tachymetrickou stupnicí. Při výběru sportovního modelu pro každodenní použití se vyplatí věnovat pozornost nízkorozpočtovým značkám, jako jsou hodinky Fossil a kolekce Decker nebo modely z řady Lorus Sport od japonského výrobce.

Naopak již pro profesionální trenéry, cyklisty, závodníky rallye, běžce, triatlonisty doporučujeme profesionální řešení. Ta nabízejí například jedni z nejlepších švýcarských výrobců, jako je Tissot nebo Certina. Hodinky týkající se výhradně těchto sportů hledejte v kolekcích: PRC-200, PRS 516, DS Podium.

Stupnice tachymetru v taktických hodinkách Traser P67

Pokud naopak hledáte funkční letecké nebo vojenské hodinky s funkcí tachymetru a zároveň chcete vsadit na skutečnou nadčasovou hodinářskou klasiku, nemůžete minout takové skvosty, jako jsou modely z kolekcí Zeppelin 100 Jahre, Yema, Junkers, Traser nebo Luminox.

Kde koupit hodinky s tachymetrem?

Chcete prozkoumat nové možnosti hodinek? Chcete osvědčený a funkční přístroj a za rozumnou cenu? Pak si pořiďte sportovní hodinky s tachymetrem! Podívejte se na širokou nabídku v našem internetovém obchodě! Nenechte si ujít horké hodinářské novinky!


Aurélia Muškátová

Aurélia je dívka s veselou dispozicí, kterou lze snadno nazvat sportovním bláznem. Profesně je osobní trenérkou a pokud mohla, trávila by veškerý čas v tělocvičně nebo hledáním nových receptů na fit. Její druhý zájem je móda. Každý vám s výběrem sportovních inteligentních hodinek rád poradí.