Sportovní abeceda aneb jak úspěšně vstoupit do světa sportu!

Zvědavost

Sportovní abeceda aneb jak úspěšně vstoupit do světa sportu!

Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.

12 září 2022

Základem zdravého životního stylu je fyzická aktivita a vyvážená a pestrá strava. Teorie však nemá nic společného s praxí. Slibujeme si: "Zítra začnu cvičit." A tak plynou dny, měsíce, roky. I my jsme si tím prošli. Proto jsme pro vás připravili pět osvědčených způsobů, jak efektivně začít cvičit.

V malých krocích si stanovte realistické cíle

Cíl, kterého chceme dosáhnout, musí být konkrétní a realistický, pokud možno v krátkém časovém období. To nám pomůže být i nadále aktivní. Nic nezlepší sebevědomí více než i malé úspěchy. Nezapomínejte na to, že laťka nesmí být příliš vysoko, stejně jako příliš nízko. Cíl má být výzvou. Nejdříve si musíte určit svůj cíl. Zamyslete se nad tím, zda chcete zhubnout, zlepšit pohyblivost těla, nabrat svalovou hmotu nebo třeba zvýšit svou kondici. Stanovený cíl je třeba zdůvodnit. To vám pomůže hned na začátku ověřit, zda je cíl správný. Poté pečlivě definujte cíl a časový rámec, ve kterém ho chcete dosáhnout. Máte na víc, proto se nezastavujte u jednoho úspěchu nebo neúspěchu, poučte se z něj a pokračujte v tréninku! Shrnuto a podtrženo, dobře si své cíle promyslete, postupně je realizujte, nespěchejte a užívejte si je!

suunto 5 peak

Fyzická aktivita na míru

Stanovený cíl zůstává volbou činnosti. Nezapomeňte, že každý člověk je jiný. Nic nedělejte násilím. Pokud se budete nutit, ničeho nedosáhnete. Vyzkoušejte různé formy aktivit. Plavání, běh, jóga nebo třeba jízda na kole. Vyplatí se je kombinovat. Nic není tak skličující jako jednotvárnost. Cvičení dobře přizpůsobená vám a vašim potřebám fungují lépe než ranní káva. Dodávají energii a stimulují endorfiny. Nezapomeňte však, že příliš mnoho nestačí. Nejste robot. Kromě sportu máte pravděpodobně na mysli i jiné věci: práci, rodinu, přátele, různé vášně. Pro začátek si dopřejte dva až tři dny cvičení. Pokud se unavíte, vaše nadšení rychle opadne. A tomu se chceme vyhnout.

Vyhraďte si čas na sport

Už máte cíl, vybranou činnost a určené dny, ale to není všechno. Důležitý je čas, kdy cvičíte. Musí být také přizpůsobena vašim potřebám. Ranní cvičení vám dodá energii na celý den. Aktivní ráno vás může skvěle naladit. Pokud však nejste ranní ptáče, zvolte raději večerní cvičení. Je také mimořádně účinný. Zbavuje vás stresu z každodenního života a ulevuje vám od něj. Sport jde ruku v ruce s každodenními aktivitami. Co tím myslíme? Třeba jezdit do práce na kole místo veřejnou dopravou nebo autem. Dobrým nápadem je také chůze. Vzdejte se výtahu, protože chcete být fit, nejlepší volbou by byly schody.

polar pacer pro a pacer

Pozitivní vzory, nechte se inspirovat úspěchem ostatních.

Inspirace? Ano, zdravá inspirace od lidí, kteří poctivě dosáhli úspěchu, může být nesmírně motivující. Oni uspěli, já uspěji také. Existuje řada fór a skupin. Stojí za to se k takové komunitě připojit. Ten pocit, že nejste sami, je k nezaplacení. Rozhodli jste se být aktivní v posilovně, nebojte se mluvit s lidmi, stojí za to navázat přátelství. Koneckonců jste na stejném místě za stejným účelem. Kromě zdravé postavy můžete získat i zajímavá přátelství. Jen nezapomeňte modelovat, ne kopírovat. Vyberte si cvičení i diety. Měly by vám být přizpůsobeny na míru. To, že je něco dobré pro někoho jiného, nemusí být nutně dobré pro vás. Funguje to v obou směrech.

Jak se vidíte, tak cvičíte

Správné oblečení je pro někoho klišé. Stačí tričko a sportovní šortky. Ano, souhlasíme, pro cvičení jsou zcela dostačující. Nicméně, ten okamžik, kdy se podíváme do zrcadla a cítíme se dobře v tom, co máme na sobě, podívejte se se souhlasem, dělá (možná ne každý) cvičení lepší a určitě efektivnější. Dobře zvolené boty jsou zásadní, a to nemluvíme o vizuálních aspektech. Každá činnost vyžaduje jinou obuv. To je nesmírně důležité pro zdraví. Je radost běhat, když jsou vaše nohy odpružené správnou podrážkou. Potěšení samo o sobě. Teplé oblečení je také užitečné pro regulaci tělesné teploty a zabraňuje přehřátí nebo ochlazení těla.

garmin fenix 7

Obohaťte své cvičení vhodnými sportovními hodinkami

Bonusový tip: pořiďte si sportovní hodinky. Proč? Usnadní vám to stanovování a plnění cílů. Snadno tak uvidíte své pokroky a získáte informace o stavu svého těla. V dnešní době jsou chytré hodinky vybaveny mnoha sportovními režimy, od základních, jako je běh, plavání a nordic walking, až po specializovanější. Pokud jste začínající sportovec, vsaďte na hodinky Timex Ironman nebo Timex Expedition. Jsou vybaveny mnoha užitečnými funkcemi, které jsou ideální pro outdoorové aktivity. Za pozornost stojí také hodinky G-SHOCK. Díky systému odolnému proti nárazům je ideální například pro horolezectví. Řada Pro Trek je určena pro výkonné sportovce. Jsou vyrobeny z odolného titanu, synchronizují se pomocí rádiových vln a mají užitečné funkce, jako je kompas, výškoměr, barometr nebo teploměr. Jste sportovní nadšenec a sázíte na sportovní hodinky Suunto, Garmin, Polar nebo Coros. Vynikající design, sportovní funkce přizpůsobené potřebám každého sportovce a odolná konstrukce. A nesmíme zapomenout na zajímavý design. Co víc si přát!

hodinky coros pace

Začněte své sportovní dobrodružství ještě dnes

Nejdůležitější je důslednost. Držte se svých cílů, ale nevyčítejte si drobné ústupky. Jste unavení, nechte trénink běžet, nic špatného se opravdu nestane. Máte chuť na něco sladkého, proč ne, jedna sušenka vaše úsilí nezmaří. Obrňte se trpělivostí a udělejte ze sportu svého koníčka. Držíme vám palce! Pamatujte si, že když chcete, dokážete cokoli!


Adam Beneš

Chcete vědět, které sportovní inteligentní hodinky mají nejlepší technologii? Zeptejte se Adama, jehož koníčkem jsou nové technologie a gadgety vstupující na trh hodinářství. Svůj volný čas tráví cestováním, hlavně do Egypta, kde může naplnit svoji druhou vášeň - potápění.