Mechanismus ETA - nejoblíbenější chronograf bez tajemství

Zvědavost

Mechanismus ETA - nejoblíbenější chronograf bez tajemství

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

23 srpna 2022

Jaká je záruka vysoce přesné chůze v hodinkách? Jaké hodinky byste si tedy měli vybrat? Nebo možná stojí za to položit si důležitější otázku. Jaký mechanismus je nejlepší zvolit u hodinek, které splňují všechny přísné požadavky na dokonalou přesnost, preciznost a spolehlivost měření času? Odpověď je jednoduchá - vsaďte na švýcarské strojky ETA. Objevte tajemství nejoblíbenější výroby na světě!

Strojek ETA - švýcarská velmoc ve světě hodinářství

Při hledání vhodných hodinek a procházení nabídek výrobců je třeba věnovat zvláštní pozornost specifikacím daného modelu, a zejména typu použitých mechanismů. Jistě jste se nejednou setkali s mnoha hodinkami (nejen od švýcarských značek), za jejichž chod a precizní práci byl zodpovědný mechanismus Eta. To není překvapivé, zejména v hodinářském průmyslu, kde většina společností (kromě manufaktur) nevyrábí vlastní mechanismy, ale používá hotové výrobky nabízené zkušenými výrobci specializujícími se na výrobu konkrétních hodinářských dílů. Právě takovou mocností ve světě hodinářství je švýcarská společnost ETA SA Manufacture Horlogère Suisse.

Hodinky se švýcarským strojkem ETA

Mechanismus ETA - historie nejoblíbenějšího raketového strojku na světě

ETA SA Manufacture Horlogère Suisse je nejuznávanějším a největším výrobcem hotových manuálních mechanických strojků a automatické natahování a ébauche mechanismy, tj. jejich samotné kostry pouze s ozubenými koly bez oušek, číselníku a ručiček. Továrny, kde probíhá výroba i montáž, se nacházejí ve Švýcarsku, v kantonech Valais a Ticino.

Tradice výroby hodinek v této továrně sahá až do poloviny 19. století a pojem ETA vznikl z názvu Eterna. Jak se však stalo, že se ETA SA Manufacture Horlogère Suisse stala světovou velmocí? Jaké byly jeho počátky?

Mechanismus ETA - nejoblíbenější pracovní stroj bez tajemství

Přenesme se do města Grenchen do roku 1856, kdy to všechno začalo. V tomto roce založili lékař Dr. Josef Girard a učitel Urs Schild továrnu "Dr. Girard & Schild", známou také jako Eterna. Zpočátku se zde vyráběly pouze hrubé mechanismy a jejich součásti pro hodinky. Následující roky a finanční problémy však vedly k nutnému rozšíření podniku, který zahrnoval nejen výrobu polotovarů pro výrobce hodinek, ale i hotových výrobků.

ETA SA Manufacture Horlogère Suisse - mezinárodní vývoj a nejlepší švýcarská kvalita

Další etapa ve vývoji Eta Mechanisms nastala v roce 1932. Teodor Schild - vnuk Urse Schilda, spoluzakladatele Eterny - byl v důsledku hospodářské krize nucen připojit továrnu k ASUAG, kontrolnímu a finančnímu orgánu, který měl na starosti řízení výroby, tvorbu cen a prodej mechanismů Swiss Made. To si však vyžádalo, aby Theodor Schild rozdělil továrnu na dvě nezávislé společnosti. První z nich, společnost Eterna SA, měla od nynějška vyrábět luxusní švýcarské hodinky. ETA SA - druhá z obou společností - se věnuje výhradně výrobě automatických strojků. ETA SA, patřící do skupiny ASUAG, se tak vedle A. Schild SA (ASSA), Fabrique d'Horlogerie de Fontainemelon (FHF) a A. Michel SA (AM) vyrábějící více než 80 % surových mechanismů, jeden z největších výrobců hodinářských součástek s mezinárodním významem. Věhlas a celosvětové uznání společnosti ETA SA přinesla technologie, kterou umně využila k vytvoření inovativních a vysoce přesných automatických kalibrů.

Mechanismus ETA - nejoblíbenější pracovní stroj bez tajemství

Úsvit 70. let 20. století a s ním i quartzová revoluce se odrazily v krizi a zániku mnoha švýcarských výrobců hodinek. Pokusy značky ETA SA vedly k vytvoření v té době nejtenčího quartzového strojku o tloušťce 1,98 mm. Ani snaha vyhovět platným požadavkům však společnost nezachránila před krizí. Aby se tomu zabránilo, došlo v roce 1979 ke spojení společností ETA a A. Schild SA; 80. léta byla obdobím přechodu, který nakonec vedl k začlenění ETA SA Manufacture Horlogère Suisse do Swatch Group založené Nicolasem G. Hayek.

Švýcarské mechanismy ETA jsou v hodinářském průmyslu velmi uznávané

Švýcarské mechanismy ETA patří mezi nejžádanější kalibry na světě. Podle hodinářských značek jsou ceněny pro svou profesionalitu, bohaté zkušenosti založené na hodnotách a tradicích. Není divu, že mechanismy ETA jsou dychtivě vyhledávány nejen takovými značkami Swiss Made, jako jsou Atlantic, Tissot, Certina, Victorinox nebo Doxa, ale i zahraniční společnosti. ETA verki se nachází mimo jiné v některých modelech Junghans, Zeppelin a Laco. Proč? Jsou totiž zárukou spolehlivosti, přesnosti, osvědčené kvality a všestranného využití - často jsou základem hodinek s mírně upravenými vlastnostmi a funkcemi.

Mechanismus ETA Tissot Powermatic 80

ETA SA Manufacture Horlogère Suisse nevyrábí pouze mechanismy ébauche. Příkladem mechanismu s ručním nátahem je například kalibr ETA 2804-2, který mimo jiné zajišťuje chod některých hodinek Atlantis z kolekce Worldmaster (mužský model 51651.41.25G se stříbrným číselníkem a 651.41.65G s černým číselníkem). Naopak jeden z nejoblíbenějších automatických strojků švýcarského giganta - kalibr ETA 7750 Valjoux - pohání kolekce hodinek Tissot T-Sport PRS 516 a Zeppelin Eurofighter.

Mechanismus ETA - bestsellery nyní k dostání v obchodě s hodinami!

Fenomén a celosvětová obliba švýcarských strojků ETA si s každým desetiletím získává uznání a důvěru většiny hodinářských značek, včetně těch zavedených. Jsou to bestsellery, které nabízejí výkon, přesnost, spolehlivost a prestižní třídu Swiss Made. Je zajímavé se zamyslet nad tím, jak by vypadalo moderní hodinářství, kdyby nedošlo ke vzniku a rozvoji strojků ETA. Inspirovala vás tato stručná historie mechanismů ETA? Podívejte se na nabídku švýcarských hodinek, které tento typ noniálu ve svých výrobcích používají již nyní! Prohlédněte si nabídku hodinek na našich webových stránkách!


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.