Mechanické nebo automatické hodinky? Jaký je rozdíl?

Tipy

Mechanické nebo automatické hodinky? Jaký je rozdíl?

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

09 listopadu 2021

V našich článcích jsme se často zabývali tématem strojků – hlavně automatických a quartzových, který je lepší, který se vyplatí vybrat atd. Přiznejme si, že hodinek s těmito strojky je mnohem více než těch s ručním nátahem. Ale pravdou je, že natahovací strojky se při výrobě hodinek používají dodnes a profesionálové je mimořádně oceňují. V dnešním článku se podíváme na rozdíl mezi mechanickými strojky s ručním nebo automatickým nátahem.

 

Klasifikace strojků v hodinkách

Většina z nás rozlišuje hodinky na dvě kategorie: na hodinky s mechanickým, tedy ručním nátahem, a automatickým nátahem, tedy na takové, které se natahují bez našeho zásahu do jejich chodu. Jedná se však o nesprávné roztřídění, které se pokusíme napravit a vysvětlit v tomto článku.

 
Carl von Zeyten
 

Začněme úplně od začátku, tedy klasifikací mechanismů a jejich natahování. Hodinky lze rozdělit do dvou základních skupin:

  • mechanické: s ručním nebo automatickým nátahem
  • quartzové

Srdce mechanických hodinek z blízka

Proč právě takové rozdělení? Vysvětlení je jednoduché. Strojek mechanických hodinek – a je jedno, zda s ručním nebo automatickým nátahem – se skládá z kol a pastorek, které energii přenáší; kotvového kroku s oscilátorem, které regulují rychlost otáčení a pružiny, která je zdrojem energie hodinek. Pružina se při natažení rozpíná, čímž přenáší nahromaděnou potenciální energii na jednotlivé součásti mechanismu a uvádí tak do pohybu celý mechanismus. Výhodou těchto strojků je, že ke své činnosti nepotřebují baterii, kterou je nutné vždy po nějaké době vyměnit – tento systém pohonu mají pouze quartzové hodinky.

 
Aerowatch zegarek mechaniczny
 

Vše, co byste měli vědět o strojku s ručním nátahem

Už víme, že mechanické hodinky jsou poháněny pružinou. Nyní se podíváme na dvě dříve zmíněné podkategorie a jejich rozdíly. Samozřejmě hodinky s ručně natahovacím strojkem vznikly mnohem dříve než ty s automatickým. Tyto modely jsou synonymem luxusu, tradice, hodinářského řemesla a jedinečnosti. A proto jsou jedním z nejoceňovanějších modelů na trhu. U tohoto typu ručně ovládaných hodinek je vyžadováno systematické natahování pružiny strojku, a to otočením korunky až na doraz. Ta uvádí do pohybu navíjecí hřídel a ozubená kolečka zodpovědná za napínání pružiny. Tento typ strojku je snáze opravitelný v případě možného poškození, a především se snadněji čistí. Toto je správné řešení pro lidi, kteří se rádi o své hodinky starají.

 
Schaumburg zegarek mechaniczny
 

Jak funguje automatické natahování?

Hodinky s automatickým nátahem byly vyrobeny kolem roku 1770 a jsou vylepšenými verzemi hodinek s ručním nátahem. Většina lidí volí tyto typy mechanismů především kvůli pohodlí a komfortu používání – nemusí totiž pamatovat na pravidelné natahování. Aby se pružina napínala stačí, aby hodinky byly na zápěstí majitele. V tomto případě je za samonavíjení pružiny zodpovědný rotor. Co když zrovna hodinky nenosíme? Sběratelé a milovníci hodinek hodně využívají rotomaty, tedy speciální zařízení, která hodinky natahují, aniž by musely být hodinky připnuty na zápěstí. Další výhodou automatických hodinek je, že některé modely jsou vybaveny indikátory rezervy chodu, tedy ukazují informaci o stupni napnutí pružiny.

 
Zegarek damski Frederique Constant Ladies Automatic Open Heart lifestyle
 

Mechanický nebo automatický – který strojek zvolit?

Pokud chceme mít hodinky s „duší“, vyplatí se zvolit mechanický model. Je na nás, a především na našem pohodlí, jaké hodinky si vybereme, zda s manuálním nebo automatickým nátahem. Pro větší výběr quartzových, automatických nebo manuálních hodinek navštivte náš internetový obchod.

 

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.