Křemenná revoluce - začátek mimořádných proměn!

Zvědavost

Křemenná revoluce - začátek mimořádných proměn!

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

27 září 2022

Velké vynálezy přinášejí velké změny. Bylo tomu tak i v tomto případě? Jak ovlivnil nástup quartzových hodinek švýcarský hodinářský průmysl? K jakým změnám došlo na švýcarském trhu s hermetickými výrobky?

Období dominance švýcarských hodinek

Druhá světová válka měla na průmysl významný dopad. Země, které se konfliktu aktivně účastnily, změnily značku svých továren a zaměřily se na vojenské účely. Švýcarsko si zachovalo neutralitu a mohlo svobodně vyrábět hodinky pro spotřebitelský trh. Díky tomu se na dlouhá léta stala lídrem. Dokonce se z něj stal monopol. Získala více než 50 % trhu a tento stav trval až do 70. let 20. století. Švýcarský hodinářský průmysl se neustále vyvíjel. Existovaly plány na vytvoření prvních quartzových hodinek. Podobné ambice měli i výrobci v dalekém Japonsku. Nikdo si neuvědomoval, jak tento vynález ovlivní osud celého odvětví, a tento proces v dějinách hodinářství bude znám jako křemenná revoluce.

Křemenná revoluce

První quartzové hodinky - začátek skutečné revoluce

Závod trval, dokud japonská značka Seiko v roce 1969 nepředstavila model Astron 35 SQ. První hodinky poháněné quartzovou baterií byly poměrně drahé. Proto nepředstavovaly pro výrobce mechanických modelů žádnou skutečnou hrozbu. Díky technologickému pokroku a snížení výrobních nákladů, a tím i konečné ceny výrobku, si quartzové hodinky získaly oblibu. Spotřebitelé si uvědomovali výhody nové technologie, jako je přesnost. Ve stejné době, nebo dokonce o něco dříve, vyvinuli Švýcaři quartzový strojek Ebauches SA Beta 21, který se však ukázal jako příliš složitý, a proto se nedostal do sériové výroby. Pro švýcarský hodinářský průmysl tak začalo mimořádně obtížné období. Říkalo se jí křemenná revoluce a zaměnitelně se používal i termín křemenná krize.

Začátek nadvlády křemene

Japonci slavili úspěch, ale neusnuli na vavřínech. Společnost Seiko se zaměřila na zdokonalování své technologie. Byly také představeny první modely s LED displejem. Model Pulsar debutoval ve filmu na zápěstí Jamese Bonda. Móda hodinek s LED displeji pokračovala i nadále. Jako každý trend byl i tento dočasný. Zákazníci si začali všímat nevýhod a nedostatků hodinek tohoto typu. Společnost Seiko měla v obchodě vylepšené modely s LCD displejem. Japonské značky rostly a sílily, zatímco švýcarský trh začal klesat. Několik společností vyhlásilo bankrot, jiné snižovaly stavy a hledaly úspory. Asijští výrobci si časem udělali jméno. Za zmínku stojí, že nezůstalo jen u výroby quartzových hodinek. Jejich rozsah byl mnohem širší. Značky Orient a Orient Star nabízejí řadu výjimečných automatických hodinek. Jednou z nejznámějších japonských značek je Casio, včetně ikonické řady Vintage. Když už mluvíme o japonských úspěších, nemůžeme zapomenout na téměř nezničitelné hodinky G-Shock, hodinky pro speciální úkoly! Jak vidíte, současný poměr sil mezi Japonskem a Švýcarskem ovlivnila křemenná revoluce.

Hodinky casio sheen

Švýcarský hodinářský trh tváří v tvář krizi

Křemenná krize byla zlomem, začátkem transformace. Dominance quartzových hodinek byla pro švýcarské hodinářství obrovskou ranou. Mnoho společností vyhlásilo bankrot, jiné propouštěly a braly si raketově rostoucí úvěry. Lék na krizi našli Nicolas G. Hayek a Ernst Thomke. Díky nim byly provedeny reformy. Výše zmíněný Ernst Thomke modernizoval a přeměnil společnost Ebauches SA na společnost ETA. Toto opatření snížilo náklady. Hayek naproti tomu stál za rozsáhlým plánem obnovy. Výroba mechanismů byla svěřena společnosti ETA SA, zatímco ostatní hráči na trhu se měli soustředit na výrobu hodinek a marketingové a prodejní aktivity. Koncepty byly přijaty švýcarskými bankami, které do nově vzniklého koncernu SMH (z něhož se později stala světoznámá skupina Swatch) investovaly více než 550 milionů švýcarských franků. Jak si v krizi vedly jednotlivé společnosti? Jinak. Společnost Ronda změnila značku a začala vyrábět křemenné mechaniky, které si postupem času získaly uznání v celém odvětví. Značka Epos, kterou vytvořil James Aubert, přežila díky Peteru Hoferovi, který pevně věřil v návrat popularity mechanických hodinek. To stačilo k tomu, aby se společnost odrazila ode dna a vdechla mu nový život. Jiní hráči, jako například Tissot a Certina, přežili těžké časy díky nadšení a inovativnímu přístupu. Vděčíme jim za řadu technologických inovací i ikonických hodinek, jako jsou například hodinky Tissot PRX.

hodinky tissot prx

Doba trvalé konkurence

Ovlivnila revoluce quartzových hod inek hodinářský průmysl? Samozřejmě, že ano. Změnilo to jeho tvář. Nastavil nový kurz. Hodinky se staly předmětem přístupným širší veřejnosti. Švýcarské hodinky s označením Swiss Made jsou dnes naopak považovány za synonymum luxusu a přesnosti a mají své věrné příznivce. Co nabízí konkurence? Větší výběr pro zákazníky. Quartzové hodinky se dodnes těší trvalé oblibě. Vedle známých japonských společností je ve výrobě quartzových strojků na špici značka Ronda. Nyní se snaží vrátit ke svým kořenům a vytváří strojky s automatickým nátahem. Snaží se zaplnit mezeru. Díky tomu se brzy objeví možnost pořídit si kvalitní mechanické hodinky za přijatelnou cenu. A dáváte přednost mechanickým nebo quartzovým modelům?


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.