Jak bezpečně dezinfikovat hodinky?

Tipy

Jak bezpečně dezinfikovat hodinky?

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

14 září 2021

Hodinky jsou nejen užitečným zařízením, které ukazuje čas a jsou vybaveny stopkami, ale také elegantním doplňkem, který doplňuje náš outfit. Proto je dobré vědět, jak se o svůj poklad starat, aby nám sloužil roky, vždy svítil, vypadal čistě a zároveň byl zcela bezpečný pro naše zdraví.

Jak se starat o hodinky?

Hodinky nosíme téměř každý den. Nosíme jej do práce, na obchodní schůzky a schůzky přátel, na procházku nebo na nákupy. Změny v hodinkách se na první pohled mohou zdát zcela nepostřehnutelné, ale všechno, co nosíme (i drahé hodinky), shromažďuje prach, vlhkost a bakterie. Jak zajistit, aby naše hodinky svítily a vypadaly skvěle? Jaké čisticí prostředky jsou bezpečné pro naše zdraví? Vše samozřejmě záleží na typu hodinek. Hodinky by měly být čištěny alespoň jednou za šest měsíců (pokud nejsou velmi znečištěné), aby si zachovaly svůj lesk a funkčnost. Pokud máte chytré hodinky, stojí za to si přečíst specifikace tohoto zařízení, než se o ně budete starat. Měli byste si přečíst o voděodolnosti hodinek, náramku a typu krystalu (minerál, polyamid, safír, sklo Gorilla Glass).

Jak se starat o hodinky?

Čisté inteligentní hodinky

Nejlepší je inteligentní hodinky pečlivě čistit vlhkým mikrovláknem nebo bavlněným hadříkem. Tkaninu lze také nastříkat malým množstvím čisticího prostředku na sklo nebo namočit malým množstvím mycího prostředku. Křišťál hodinek je třeba čistit velmi opatrně, protože minerální a polyamidové krystaly nejsou vysoce odolné proti poškrábání. Leštění by proto mělo být mimořádně jemné. Po umytí a jemném otření můžete krystal vysušit hadříkem. Prostory u pouzdra a na zadní straně pouzdra by měly být jemně očištěny pomocí párátka nebo vatových tyčinek. Měli byste se vyhnout otevření pouzdra, abyste vyčistili vnitřek hodinek, protože byste mohli přijít o záruku výrobce. Pokud si myslíte, že s pohybem hodinek něco není v pořádku, měli byste nechat hodinky opravit v rámci záruky. Pokud chcete hodinky dezinfikovat, můžete použít malé gázové tampony namočené v alkoholu. Před použitím gázového tampónu na správnou část jej však nejprve použijte na malém, neviditelném povrchu, abyste zkontrolovali, zda silikon nebo guma nezbarví nebo nezbarví.

Čisté inteligentní hodinky

Jak čistit tradiční hodinky?

Je snazší čistit hodinky s vodotěsností nejméně 50 m (5 ATM), protože je lze jemně opláchnout pod proudem vody z vodovodu (pozor na tlak vody), osušit je hadříkem a nechat uschnout.

Stříbrné a zlaté hodinky

Hodinky ze stříbra 925 jsou měkké a citlivé na mechanické poškození (škrábance a nárazy) a také na patinu (ztmavnutí). Naše stříbrné hodinky lze snadno čistit hadříkem namočeným ve speciální kapalině pro stříbrné šperky. Takovou látku si můžeme koupit prakticky v každém klenotnictví nebo hodinářství. Hadřík se nejen pohodlně a bezpečně používá, ale také si poradí s patinou. S touto látkou bezpečně vyleštíte všechny stříbrné prvky. Pokud nemáte po ruce takový hadřík, můžete hodinky snadno očistit vodou a solí (ujistěte se, že je roztok nenasycený, aby krystaly soli nepoškrábaly stříbro) nebo pastou ze sody na pečení, kterou připravte ze směsi vody a sody. Kromě toho má soda silné antibakteriální vlastnosti, takže mimochodem můžete hodinky bezpečně dezinfikovat.

Podobně lze zlaté hodinky čistit speciální látkou používanou k čištění zlata, která je obvykle k dostání v klenotnických nebo hodinářských obchodech. Zlato nereaguje s jinými prvky, s výjimkou chloru, dusíku a kyseliny chlorovodíkové. K dezinfekci a vyčištění zlatých hodinek je třeba je otřít hadříkem vodou a mýdlem. Stojí za připomenutí, že existuje mnoho druhů zlata. Čím nižší je ryzost zlata, tím jemnější by měly být zlaté a pozlacené prvky čištěny

Jak čistit tradiční hodinky?

Kožené řemínky

Kožený řemínek je nejběžnějším typem řemínku používaného v hodinkách. Kožené pásky by neměly přijít do styku s nebezpečnými tekutinami. Měly by být čištěny velmi opatrně, protože jejich takzvaný vrchní nátěr se může v důsledku intenzivní péče opotřebovat. Vrchní nátěr chrání pokožku před potem, prachem a mastnotou. Proto by měl být kožený řemínek jemně čištěn pomocí prostředků na čištění kůže (např. Čalounění v autě). Po vysušení stojí za to ošetřit řemínek výrobkem na impregnaci kůže, který je k dostání téměř ve všech obchodech s obuví a ve specializovaných prodejnách. V létě je dobré uvolnit kožený řemínek na zápěstí, aby se snížilo vstřebávání potu.

Silikonové pásky

Silikonové a gumové pásky

Stále více hodinek dostupných na trhu se zapíná silným silikonovým nebo gumovým páskem. Jak to vyčistit po cvičení v tělocvičně nebo v parku? Silikonový pás lze čistit pod tekoucí vodou jemným mýdlem. Silnější prací prostředky mohou naši skupinu nenávratně odbarvit. Proto se doporučuje produkt nejprve použít na malém neviditelném povrchu, aby nedošlo k poškození pásky (např. Na vnitřní straně spony).

Díky pravidelnému čištění si hodinky užijete dlouho a zároveň se staráte o své zdraví. Propocený kožený řemínek může způsobit alergické reakce, zatímco prach na hodinkách může mít nepříznivý účinek na alergiky atd. Pokud se však bojíte starat se o své vlastní hodinky, věnujte svůj čas specialistovi (např. Hodináři) nebo zkušený člověk), který vaše hodinky bezpečně vyčistí a vrátí je v původním stavu.

 

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.