Hygiena zápěstí. Co lze udělat pro to, aby bylo používání hodinek bezpečné?

Tipy

Hygiena zápěstí. Co lze udělat pro to, aby bylo používání hodinek bezpečné?

Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.

30 ledna 2023

Tématu péče o hodinky, tj. mytí, pravidelnému odstraňování každodenních nečistot z různých částí pouzdra, dezinfekci a správnému leštění, jsme se věnovali již mnohokrát v mnoha článcích na blogu Watchworks. Zdá se tedy, že péče o čistotu hodinek by měla být pro každého člověka samozřejmostí, takříkajíc samozřejmostí. Čistíte si hodinky? Skvělé! To však není vše, co si musíte pamatovat!

Bezpečné používání hodinek. Jak se staráte o své hodinky?

Co můžete udělat pro to, aby byly vaše hodinky v bezpečí? K tomu přispívá mnoho faktorů. Ale věděli jste, že studie provedená britskou skupinou Tic Watches zjistila, že v hodinkách, které nosíte, se může nacházet 3krát až 8krát více bakterií než na záchodovém prkénku?! Ze stejného důvodu jsou takové hodinky pravděpodobně tou nejšpinavější věcí, kterou vlastníte. Ve znečištěných páskách, obálkách a dalších součástech kufříků se vyskytují aerobní bakterie, kvasinky a plísně, které mohou způsobit vážné alergie a kožní onemocnění.

Studie navíc ukázaly, že každý čtvrtý člověk ji neudržuje v čistotě vůbec a každý pátý tak činí v průměru jednou za šest měsíců. Nejdříve si tedy vyčistěte hodinky! Tuto činnost opakujte pravidelně, alespoň jednou měsíčně. Je to priorita, aby byl zajištěn co nejlepší stav hodinek i vaše zdraví.

Dámské hodinky Tissot PR 100 Sport Chic T101.910.22.116.00 hygiena zápěstí

Čisté hodinky jsou nezbytné. Je však třeba mít na paměti, že téma hygieny hodinek nezahrnuje pouze péči o ně. Mnohem méně často se na pořad dne dostává otázka zdravotní bezpečnosti přímo související s hygienou zápěstí, na kterém se hodinky většinou nosí.

Hygiena zápěstí - o tom je dobré vědět

Pravděpodobně to již víte, ale stojí za to si tyto základní informace připomenout. Stejně jako celé lidské tělo má i zápěstí tendenci se potit. Pro někoho více, pro jiného méně. Je to prostě naše přirozenost. A pokud navíc pravidelně nosíte hodinky a používáte je při tréninku, je zvýšené pocení této části těla o to nevyhnutelnější.

Během dne se pot a vnější škodliviny při různých činnostech vsakují do vašeho oblečení a na vaše tělo. Cítíte se nepříjemně, a tak se automaticky, abyste se cítili lépe, osprchujete, hodíte špinavé oblečení do pračky a obléknete si nové, a hodinky, jak je máte na zápěstí, tam stále jsou. Neočištěné a neumyté.

Hygiena zápěstí čištění hodinek

A teď si představte, co se děje s hodinkami a pokožkou, které se dotýkají, v jakém jsou stavu. Potí se, v zákoutích se hromadí nečistoty, kůže nedýchá, až je nakonec řemínek nebo náramek nepoužitelný a vy se potýkáte s podrážděním kůže nebo nepříjemnými alergiemi. A z vašich oblíbených hodinek bohužel zůstane jen nechuť a zklamání. Poněkud černý scénář.

Hlídejte hygienu. Nezapomeňte: zabraňte!

Chcete se vyhnout velkému zklamání, vážným zdravotním problémům a finančním ztrátám? Zde je několik jednoduchých pravidel, jak pečovat o svou pleť!

Swatch Clearly SO29K100 náramkové hygienické hodinky

Jak pečovat o pleť

  • Udržujtehodinky v čistotě. Pravidelně odstraňujte pot a nečistoty. Dezinfikujte alespoň jednou měsíčně. Po každém tréninku omyjte řemínek a pouzdro pod teplou tekoucí vodou s jemným mýdlem nebo použijte vlhký hadřík, který je jemný na dotek.
  • Dbejte načisté zápěstí. Před každým nasazením hodinek a po jejich sundání si umyjte ruce a zápěstí. Před použitím se ujistěte, že je vaše pokožka po otření zcela suchá.
  • Nechte kůži dýchat a zápěstí si odpočine od tlaku. Nezapomeňte si hodinky pravidelně sundávat nebo je přendat na druhou ruku. Nepřetržité nošení hodinek bez přestávky způsobuje nepříjemné podráždění pokožky.
  • Pokud je vaše zápěstí podrážděné nebo zarudlé, nenoste hodinky, dokud příznaky neustoupí a vaše pokožka se nezotaví.
  • Buďte pozornía nezapomeňte! Dbejte na to, aby se pod řemínek hodinek nebo náramek nedostaly alergeny a další nežádoucí látky, jako jsou ovocné šťávy, vaječný bílek, mořské plody, ořechy, sója, vlna, prach, písek a tělové mléko. I jejich malé množství v prostoru mezi rukou a hodinkami může vést k alergiím a podráždění pokožky.
  • Pokud po nošení hodinek zaznamenáte dlouhotrvající podráždění nebo zarudnutí kůže, jehož příznaky nezmizí, neprodleně kontaktujte svého praktického lékaře nebo dermatologa.

Hygiena zápěstí Mytí rukou

Nošení hodinek a bezpečnost a ochrana zdraví

Neotálejte a dbejte na hygienu zápěstí již nyní, aby bylo používání hodinek příjemné a bezpečné. Pamatujte na těchto několik jednoduchých kroků péče. Znalost hygienických pravidel nejen prodlouží životnost hodinek, ale také zajistí zdraví a pohodu vaší pokožky a zaručí bezpečnost při používání.


Elena Hospudka

Elena je úspěšná žena, která provozuje vlastní společnost. Sebevědomá postava jí umožňuje sledovat cíle, které si stanoví v profesionální i soukromé oblasti. Její druhou vášní je psaní, zejména o elegantních hodinkách, které vyhovují business dress code.