Co je to in-house strojek?

Zvědavost

Co je to in-house strojek?

Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.

18 října 2022

Status manufaktury je nepochybně snem většiny hodinářských firem. Manufaktury jsou považovány za nejelitnější skupinu výrobců hodinek. Technické schopnosti, hodinářské dovednosti a finanční nezávislost je odlišují od ostatních společností. A co je podle definice manufaktura? Teoreticky je manufaktura podnik, který vyrábí součásti hodinek i jejich strojky. Pokud značka nemá kapacity na vlastní výrobu mechanismů, musí je nakupovat od specializovaných výrobců. Podstata věci tedy spočívá v otázce, zda je hodinkový strojek "vlastní" nebo "cizí". Podívejme se blíže na téma interních mechanismů.

Nákladnost výrobního procesu vlastních mechanismů

Výroba pohybu vyžaduje především investici do speciálního strojního zařízení, jejíž hodnota dosahuje šestimístných částek ve francích nebo eurech. Za zmínku stojí také vhodně sestavený tým odborníků a často několikaleté nasazení při zavádění mechanismu do běžné výroby. Není divu, že výrobců hodinek je mnohem více než výrobců mechanismů.

Má použití interního mechanismu vždy smysl?

Z pohledu zákazníka jsou hodinky s vlastním mechanismem synonymem prestiže, ale jsou také neoddělitelně spojeny s vyšší cenou. Výrobci nabízející technicky nenáročné a zároveň z ekonomického hlediska cenově atraktivní hodinky nemusí vyrábět vlastní mechanismy. To by bylo finančně i organizačně neúnosné. Specializovaní, masoví výrobci, jako jsou ETA, Selita nebo nově Ronda, se proto mohou stát dodavateli mechanismů.

konstrukce vnitřního mechanismu

Omezení přístupu společnosti ETA k hotovým mechanismům je důvodem pro zvýšení výroby vlastních mechanismů

Ukazuje se, že svět hodinových strojků nikdy nebyl černobílý. Při jejich výrobě se nejčastěji spojily společnosti, aby společně vytvořily nový mechanismus. Společnosti se také kapitálově spojovaly a jejich zaměstnanci přecházeli z jedné společnosti do druhé. Neustálý vývoj hodinářského průmyslu však způsobuje, že nejeden problém je méně zřejmý než v minulosti. Významnou změnou na trhu s mechanismy je jistě snížení dodávek hotových mechanismů ze strany vedoucí společnosti na trhu, která patří skupině Swatch Group ETA. Společnost před několika lety oznámila, že výrazně omezí prodej svých mechanismů mimo skupinu. V situaci, kdy byl přístup k novým mechanismům značně omezen, se mnoho společností rozhodlo vyvinout vlastní mechanismy. Zdá se, že z dlouhodobého hlediska tento krok odvětví prospěl, i když za cenu větší rozmanitosti a nejednoznačnosti toho, co se skutečně používá. Kromě toho jsou mnohé z nejoblíbenějších mechanismů návrhy staré i desítky let, na které již vypršela patentová práva. V takové situaci je může legálně vyrobit kdokoli, kdo k tomu má technické předpoklady. Mnoho renomovaných značek (např. Breitling) ještě před několika lety používalo zahraniční mechanismy a relativně nedávno skutečně vyvinuly vlastní mechanismy, které se obvykle používají pouze u vlajkových modelů, ostatní používají standardní mechanismy.

interní mechanismus

Vlastní mechanismy

Které společnosti tedy vyrábějí vlastní mechanismy? Do této skupiny patří nesporní výrobci, velké a renomované společnosti jako Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, A. Lange & Sonne nebo Vacheron Constantin. Tyto společnosti mají vlastní patentovaná řešení, která obvykle nejsou dostupná pro jiné značky. Ničím nevyhranění výrobci nabízející luxusní hodinky s neobvyklými řešeními také vyrábějí vlastní mechanismy, někdy v množství jen několika stovek kusů ročně.

Jaeger-LeCoultre

Vlastní mechanismy

Na trhu existují firmy (např. Vaucher, Concepto, La Joux-Perret nebo Chronode), které nabízejí nejen špičkové mechanismy, ale jsou schopny vyrobit mechanismus na míru přesně podle požadavků zákazníka. Díky tomu, že můžete využít služeb takové společnosti, si můžete dovolit být originální a kreativní, aniž byste museli investovat velké finanční prostředky do nákupu strojů.

Nemodifikovatelné mechanismy

V případě nemodifikovatelného mechanismu se jedná o situaci, kdy společnost využívá zavedeného dodavatele mechanismu. Samotné mechanismy nejsou nijak upravovány, někdy jsou pouze zdobeny nebo doplněny logem výrobce hodinek. Zákazníci z toho mají prospěch, protože dostanou kvalitní výrobek za rozumnou cenu.

interní mechanismus Ball

Modifikované zahraniční pohyby

Do této kategorie patří výrobky značek, které nakupují hotové strojky a následně je podrobují různým technickým úpravám nebo povrchovým úpravám. Na trhu existují také firmy, které se specializují na vytváření přídavných modulů s konstrukčními komplikacemi pro typické mechanismy. Vzhledem k rozmanitosti řešení je tato kategorie nejméně jednoznačná. Kromě toho výrobci hodinek obvykle raději neříkají na rovinu, že něco nemohou vyrábět nebo že využívají podpory jiných výrobců. Proto v takovém případě společnosti obvykle uvádějí původ použitých mechanismů spíše vágně.

hodinky s in-house mechanismem

Historické mechanismy

Málo známým, ale nepochybně zajímavým konceptem je využití historických mechanismů. Nové, ale často desítky let staré. Dostupnost těchto mechanismů lze vysledovat například až k bankrotu výrobců během tzv. křemenné krize. Jiná situace je ve Spojených státech, kde jsou k dispozici nové mechanismy, které se kdysi používaly v sériově vyráběných kapesních hodinkách. Tímto řešením získáme nové hodinky s historickou duší od společnosti, která již nemusí existovat.

Kapesní hodinky Tissot T-Pocket

Hodinky - více než samotný strojek

Je třeba připomenout, že existují i společnosti, které se vědomě snaží odlišit spíše designem, vizuální podobou a legendou, která za nimi stojí, než typem mechanismu. Samotný mechanismus je sice korunovou součástí hodinek, ale není jedinou. Zahrnuje také design obálky, číselníku nebo náramku, stejně jako celou historii značky nebo jejího zakladatele.


Teodor Novák

Teodor je nadšenec hodinek, který sbírá modely s ručním natahováním a modely z omezených sbírek. Sleduje všechny nové produkty, které se objevují na trhu. Rád také vyhledává neobvyklé kuriozity ze světa hodinek. Soukromě je šťastným otcem dvou dětí.